Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Proteste violente în Grecia: Peste 12.000 de oameni au ieșit în stradă. Bombe incendiare lansate asupra sediului central al poliţiei (VIDEO)

Proteste violente în Grecia: Peste 12.000 de oameni au ieșit în stradă. Bombe incendiare lansate asupra sediului central al poliţiei (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 18 Noi 2018, 15:05
Proteste violente în Grecia: Peste 12.000 de oameni au ieșit în stradă. Bombe incendiare lansate asupra sediului central al poliţiei (VIDEO) Externe

Este stare de alertă în Grecia. Cel puţin 12.000 de persoane au manifestat la Atena cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la revolta studenţească din 1973, reprimată în sânge de regimul coloneilor sprijinit de Statele Unite, informează B1 TV.

Manifestaţia s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a forţelor de ordine. Peste 5.000 de agenţi au fost mobilizaţi în centrul Atenei unde piaţa Syntagma a fost survolată de drone şi de un elicopter al poliţiei. Manifestanţii au purtat pancarte denunţând imperialismul NATO, războaiele purtate de SUA, precum şi austeritatea. Incidente violente au izbucnit atunci când un un mic grup de anarhişti a lansat bombe incendiare asupra sediului central al poliţiei.

Forţele de ordine au făcut uz de grenade cu efecte acustice pentru a-i împrăştia pe manifestanți, în timp ce zeci de tineri au ridicat baricade în cartierul Exarhia şi au aruncat cu bombe incendiare de pe clădirea Universităţii Politehnice, de unde a pornit în 1973 revolta împotriva regimului coloneilor. De asemenea, circa 7.500 de persoane au manifestat la Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia.

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în 1973 în cursul represiunii de către armată a revoltei studenţeşti, eveniment considerat drept un episod care a contribuit la prăbuşirea regimului coloneilor un an mai târziu. În ultimii ani, manifestanţii au profitat de această aniversare pentru a denunţa şi măsurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali. Premierul Alexis Tsipras, care s-a născut în anul prăbuşirii dictaturii coloneilor, a salutat comemorarea şi a lansat un apel la ”noi lupte” împotriva fascismului, extremei drepte şi ”absolutismului neoliberal”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Grecia