Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Psiholog fost angajat al CIA despre programul de tortură de după 11 septembrie: ''Aş face-o din nou astăzi''

Psiholog fost angajat al CIA despre programul de tortură de după 11 septembrie: ''Aş face-o din nou astăzi''

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 23 Ian 2020, 15:35
Externe

Un psiholog care a fost angajat de CIA în timpul administraţiei George W. Bush a justificat în această săptămână folosirea torturii în faţa unui tribunal militar al bazei militare americane din Guantanamo, Cuba, relatează AFP, conform Agerpress.

În cadrul audierilor pregătitoare pentru procesul a cinci bărbaţi acuzaţi de plănuirea atentatelor din 11 septembrie, James Mitchell, considerat arhitectul programului de interogatorii ''în profunzime'' folosit la vremea respectivă în închisori secrete ale CIA, a spus ''Aş face-o din nou astăzi''.

 

''Protejarea vieţii americanilor a fost mai importantă decât disconfortul teroriştilor care au acţionat în mod voluntar împotriva noastră'', a adăugat psihologul, care a recunoscut că el însuşi a participat la mai multe sesiuni de simulări de înec ('waterboarding') .

 

Acesta a dat detalii despre un prizonier care a fost interogat la o locație CIA din străinătate, spunând că Abu Zubaydah a fost torturat după metoda waterboarding de 80 de ori, conform npr.org. Acesta a fost ținut la Guantanamo de 13 ani și nu a fost niciodată acuzat de nici o crimă.

 

Potrivit mărturiei lui Michell psihologul credea că s-au scos toate informațiile de la prizonier și a propus ca acesta să nu mai fie torturat dar CIA a decis că trebuie continuat. Prizonierul fusese de acord să colaboreze și a cedat psihic și fizic când i s-a aplicat următoarea tortură, a început să aibă spasme puternice și a încerput să plângă. Michell a mai spus în mărturia sa că el consideră presiunea aplicată asupra bărbatului ”la limita legalității”.


Procesul a cinci bărbaţi acuzaţi de plănuirea atacurilor din 11 septembrie, între care organizatorul autoproclamat Khaled Cheikh Mohammed, urmează să se deschidă în ianuarie 2021 la Guantanamo.

Citeşte mai multe despre:   CIA,   9/11,   Guantanamo
 
Loading...