Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Publicația Foreign Policy: Pentagonul pregătește noi planuri pentru un eventual război cu Rusia în statele baltice

Publicația Foreign Policy: Pentagonul pregătește noi planuri pentru un eventual război cu Rusia în statele baltice

Un articol de: - 22 Sep 2015, 14:57
Publicația Foreign Policy: Pentagonul pregătește noi planuri pentru un eventual război cu Rusia în statele baltice Foto: russia-insider.com Externe

Pentru prima dată de la colapsul Uniunii Sovietice, Pentagonul reactualizează planurile pentru un eventual conflict cu Rusia, notează publicația Foreign Policy.

Pentagonul se pregăteștepentru orice scenariu posibil. După 1991 planurile împotriva Rusiei au fost uitate, Kremlinul fiind privit ca un potențial partener. Acum însă, potrivit unor foşti şi actuali oficiali din departamentele de Stat şi de Apărare ale SUA, SUA scutură aceste planuri de praf și le reactualizeazăă conform noii realități geopolitice, după anexarea Crimeei de către Rusia.

„Din cauza noului mediu de securitate creat de acţiunile Rusiei, a devenit necesar să ne asigurăm că planurile pe care le avem ca răspuns în faţa oricărei eventuale agresiuni împotriva aliaţilor NATO sunt actualizate“, spune un oficial din Apărare, potrivit publicației.

Și fostul subsecretar pentru Apărare şi cofondator al Centrului pentru Noua Securitate Americană,  Michèle Flournoy, a precizat că invazia Rusiei în estul Ucrainei a fost cea care a făcut Pentagonul să revizuiască planurile de urgență.

Potrivit Foreign Policy, noile planuri au două direcții: una se concentrează asupra comportamentului SUA ca parte din NATO, în cazul în care o altă țară membră este ținta Rusiei, iar cealaltă direcție ia în considerare acţiunea americanilor separată de NATO.

Ambele direcții  însă vizează o incursiune rusă în statele baltice. De asemenea, acestea nu vizează un război tradițional, ci conține tactici hibride folosite de Rusia în Crimeea şi în estul Ucrainei.

„Dacă ne uităm la doctrina militară a Rusiei, vedem că ei se gândesc la folosirea unor arme nucleare într-un mod în care n-am mai gândit de mulţi ani“, spune oficialul senior din Apărare.

Citeşte mai multe despre:   Pentagon,   Rusia,   Kremlin,   razboi,   crimeea