Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Putin nu exclude posibilitatea unei intervenții în Siria dacă SUA va aduce dovezi irefutabile referitoare la atacul din Damasc

Putin nu exclude posibilitatea unei intervenții în Siria dacă SUA va aduce dovezi irefutabile referitoare la atacul din Damasc

Președintele rus Putin susține că SUA trebuie să dovedească clar că regimul de la Damasc a atacat civilii cu agenți chimici și atunci Rusia va lua în calcul posibilitatea unei intervenții militare în Siria.

Totuşi, dacă SUA şi aliaţii nu vor putea face dovada identităţii atacatorului, Putin a spus că ONU ar trebui să sancţioneze operaţiunea militară.

În consecinţă, Putin a spus din nou că, înainte să se ia vreo măsură, Obama trebuie să primească aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă americane Associated Press şi canalului rus de stat Russia 1, Putin a declarat că Moscova a furnizat Siriei componente a sistemului de rachete sol-aer S-300, dar a îngheţat alte livrări.

El a sugerat că Rusia ar putea vinde sistemele de rachete în altă parte dacă Occidentul va ataca fără susţinerea Consiliului de Securitate al ONU. Să nu uităm însă că sunt cinci ţări cu drept de veto în acel consiliu, dintre care două - Rusia şi China - şi-au exprimat dezaprobarea faţă de o intervenţie în Siria.

Liderul de la Kremlin a spus că e „absurd” ca regimul lui Assad, un aliat puternic al Rusiei, să folosească arme chimice într-un moment în care are avantaj în faţa rebelilor.

„Pare absolut absurd ca forţele armate, care sunt în ofensivă în prezent şi în câteva zone au înconjurat aşa-zişii rebeli şi i-au lichidat, ca în aceste condiţii să înceapă să folosească arme chimice interzise, când realizează foarte bine că acest lucru ar putea servi drept pretext pentru aplicarea unor sancţiuni împotriva lor, inclusiv folosirea forţei”, a declarat Putin.

„Dacă există informaţii că armele chimice au fost folosite de armată, aceste dovezi trebuie aduse la cunoştiinţa Consiliului de securitate”, a spus şeful de la Kremlin, care a comparat însă probele prezentate până acum cu falsele informaţii folosite de administraţia Bush pentru a justifica invadarea Irakului în 2003.

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Putin,   SUA,   Siria