Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Radioactivitatea apei crește la Fukushima: Nu se știe dacă lichidul contaminat a ajuns în ocean

Radioactivitatea apei crește la Fukushima: Nu se știe dacă lichidul contaminat a ajuns în ocean

Operatorul centralei nucleare avariate de la Fukushima a înregistrat, în apa subterană acumulată la baza reactoarelor, într-un nou puț săpat în apropierea oceanului, un nivel crescut al elementelor radioactive. Acest lucru amplifică îndoielile cu privire la propagarea lichidului contaminat, informează Ene News.

Tokyo Electric Power (Tepco), utilizatorul centralei, a măsurat 4.300 beta, ca stronțiu 90, în lichidul extras dintr-un punct de prelevare situat între ocean și reactoare.

Nivelul este superior de mai multe zeci de ori dozei limită admise pentru apa mării.

Inițial, Tepco a afirmat că apa s-a acumulat într-un punct îndepărtat de ocean, în locul de unde a fost prelevată prima dată.

Însă, o intensificare a controalelor a arătat că acesta nu este cazul, nivelul indicat în noul puț fiind superior de două ori celui prelevat anterior în amonte și cu 40% mai important celui prelevat în același loc, cu trei zile mai devreme.

Tepco continuă supravegherea, fără să poată aprecia dacă apa radioactivă se scurge în ocean.

Fukushima Daiichi a fost avariată de seismul şi tsunamiul din 11 martie 2011. Combustibilul s-a topit atunci în trei din cele șase reactoare, lucru care explică prezența numeroaselor elemente radioactive în mediul înconjurător.

Citeşte mai multe despre:   apa,   Fukushima