Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Raport FMI: Grecia ar putea înregistra un declin de cel puţin 6% al PIB-ului în 2020, din princina pandemiei de COVID-19. Sectorul turistic, puternic afectat

Raport FMI: Grecia ar putea înregistra un declin de cel puţin 6% al PIB-ului în 2020, din princina pandemiei de COVID-19. Sectorul turistic, puternic afectat

Un articol de: Andrei Ștefan - 10 Aug 2020, 14:16
Raport FMI: Grecia ar putea înregistra un declin de cel puţin 6% al PIB-ului în 2020, din princina pandemiei de COVID-19. Sectorul turistic, puternic afectat sursa Foto: Pixabay Externe

Potrivit unui raport al Fondul Monetar Internaţional, Grecia ar putea înregistra un declin de cel puţin 6% al PIB-ului anul acesta, din cauza scăderii drastice a veniturilor din sectorul turistic, domeniu vital pentru republica elenă (20% din PIB), datorate pandemiei de COVID-19, scrie publicaţia Cyprus Mail.

Încă din luna aprilie, FMI estima că Grecia se va confrunta cu cea mai severă recesiune în rândul ţărilor din zona euro, din cauza pandemiei.

Astfel, Grecia ar deveni a doua cea mai afectată ţară din lume în ceea ce priveşte impactul negativ provocat de încetinirea activității turistice, prima pe listă fiind Thailanda.

„Veniturilor pierdute în sectorul turismului vor depăşi 2% din PIB în special în Costa Rica, Egipt, Grecia, Maroc, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania, Sri Lanka, Thailanda şi Turcia. Efectele se vor resimţi, într-o anumită măsură, în 2021 şi dincolo de acest an", se arată în raportul FMI.

 

Viitor incert pentru Grecia

 

În cazul unui al doilea val de infecții cu COVID-19, viitorul Greciei ar fi unul incert, apreciază FMI.

„Incertitudinile sunt ridicate dar consecinţele macroeconomice vor fi mai extinse pentru economiile care aveau vulnerabilităţi preexistente. O înrăutăţire suplimentară a încrederii în economiile care aveau vulnerabilităţi preexistente - cum ar fi deficite mari de cont curent, un procent ridicat al datoriei în valută, şi rezerve internaţionale limitate - vor spori riscurile unor crize externe", estimează Fondul Monetar Internaţional.

 ULTIMA ORĂ! Nicușor Dan îşi începe mandatul în FORȚĂ! Iată primii doi oameni pe care-i DĂ AFARĂ!

După noile restricții impuse de Grecia, rezervările au scăzut cu 50%

 

Noile măsuri impuse pentru accesul în Grecia, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, au provocat un nou val de anulări ale vacanțelor rezervate.

Mai exact, insulele înregistrează un minim istoric al rezervărilor, pe fondul amplificării ezitării în ceea ce privesc călătoriile atât ale cetățenilor eleni, cât și străini.

Situația s-a deteriorat după decizia guvernului grec de a impune obligativitatea prezentării unui test negativ pentru coronavirus la vama Promachonas, cu 72 de ore înainte de sosire.

„După adoptarea măsurii cu privire la efectuarea unui test negativ cu 72 de ore înainte, rezervările au scăzut cu 50%. Gândiţi-vă că şi aşa nordul Greciei avea un grad mediu de ocupare de aproximativ 40% pentru luna curentă și că într-o singură seară anulările masive au scăzut gradul de ocupare la 20%. Acest lucru s-a întâmplat din două motive. Pe de o parte, pentru că unii călători nu au avut timp să facă testul, iar alţii nu au putut, deoarece testele disponibile în România și Bulgaria, de exemplu, sunt puține, iar pe de altă parte, deoarece testele sunt scumpe, între 70 şi 100 de euro”, a declarat Președintele Asociației Panelenice a Hotelierilor, Grigoris Tassios, citează insider.gr.

Practic, unitățile hoteliere trăiesc unul dintre cei mai răi ani din istoria lor, iar multe se gândesc să își închidă porțile la sfârșitul lunii august. Experții din domeniu spun că preţurile din septembrie și octombrie nu au sustenabilitate decât dacă există un grad de ocupare a hotelului de 60% -70%, spre deosebire de iulie, august, când un hotel rezistă și cu un grad de ocupare de 40% – 50%.

 

Grecia impune o nouă taxă pentru turiști

 

Turiștii care își vor petrece vacanțele în Grecia vor trebui să achite, în curând, o suprataxă de 20 de euro pentru serviciile medicale care le sunt oferite în perioada în care se află pe teritoriul elen, informează Greekreporter.

Ministrul Sănătății de la Atena, Vassilis Kikilias, a anunțat însă că această taxă va trebui să fie plătită de toți turiștii străini care se prezintă la centrele de sănătate, clinicile regionale sau clinicile ambulatorii de spitale, precum și de cei care primesc îngrijiri medicale în regim de urgență.

De asemenea, vor trebui să scoată bani în plus din buzunar și persoanele care au nevoie de analize de sânge și de analize de tip screening.

Totodată, autoritățile de la Atena au impus noi reguli pentru turiștii care ajung în țară pe cale aeriană. Astfel, începând de miercuri, 5 august, pe aeoportul Eleftherios Venizelos din Atena se vor putea efectua testele COVID-19 în incinta aeroportului, pentru toti turiștii care doresc, fie că pleacă sau sosesc în Grecia. Testul costă 70 de euro.

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   FMI