Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Raport ONU: Statul Islamic comite crime de război și crime împotriva umanității în Irak

Raport ONU: Statul Islamic comite crime de război și crime împotriva umanității în Irak

Un articol de: - 02 Oct 2014, 16:25
Raport ONU: Statul Islamic comite crime de război și crime împotriva umanității în Irak Foto: jihadwatch.org Externe

Un raport ONU publicat joi dezvăluie faptul că Statul islamic comite crime de război și crime împotriva umanității în Irak, relatează AFP.

În raport, care are la bază aproape 500 de interviuri, se menționează că atacurile aeriene ale guvernului irakian împotriva militanților suniți au cauzat numeroase victime în rândul civililor, fiind lovite sate, școli și spitale, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

De asemenea, raportul detaliază o serie de cazuri de încălcări ale drepturilor omului în nordul Irakului, subliniază reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Irak, Nickolai Mladenov, care a elaborat acest document de 29 de pagini referitor la perioada 6 iulie-10 septembrie, ce corespunde ofensivei duse de SI din Siria.

”Extinderea încălcărilor și abuzurilor comise de SI și grupurile armate asociate este stupefiantă și aceste acte ar putea fi considerate drept crime de război și crime împotriva umanității”, a afirmat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Raiad al-Hussein.

Aceste încălcări, ”aparent sistematice și extinse” comise de Statul Islamic și grupurile armate asociate includ ”atacuri ce vizează direct civili și infrastructuri civile, execuții și alte crime asupra civililor, răpiri, violuri și alte forme de abuzuri sexuale și psihice împotriva femeilor și a copiilor, recrutarea forțată a copiilor”, se arată în raport.

Diversele etnii și grupări religioase irakiene au fost ”intenționat și sistematic vizate (...) pentru a fi distruse și eliminate din zonele sub controlul SI”, se menționează în raport.  

Totodată, raportul ONU cere guvernului irakian să adere la Statul de la Roma, ceea ce ar permite Curții Penale Internaționale (CPI) să urmărească aceste crime.

Citeşte mai multe despre:   statul islamic,   crime de razboi,   Irak