Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Raportul MCV, comentat în presa străină: „România alunecă spre despotism. Integrarea în Schengen, cu forcepsul”

Raportul MCV, comentat în presa străină: „România alunecă spre despotism. Integrarea în Schengen, cu forcepsul”

La o zi după ce Comisia Europeană a dat publicităţii raportul pentru România, din cadrul MCV. România a fost criticată din nou de publicaţiile din întreaga lume. "România alunecă spre despotism", notează cotidianul The Telegraph, iar El Mundo consideră că raportul MCV a fost un cartonaş roşu pentru Bucureşti, sancţionat pentru slaba calitate a democraţiei. Nici atitudinea premierului nu a rămas netaxată.

The Telegraph comentează raportul MCV şi face o trecere în revistă a ultimelor evenimente politice din România, într-un articol intitulat "România alunecă spre despotism". Publicaţia a ilustrat materialul cu poza lui Nicolae Ceauşescu.

„România e la marginea Europei, politic şi geografic. Călătoreşte spre vest şi eşti pe un teritoriu mai mult sau mai puţin democratic. Mergi însă spre est şi nu vei găsi prea multe locuri unde guvernele se schimbă paşnic în urma alegerilor. Dacă România se poate întoarce către autocrație în timp ce este în Uniune, ce se va întâmpla dacă se înrăutăţeşte criza în Grecia?”, se arată în articolul The Telegraph.

Cotidianul elveţian Le Temps notează că România şi Bulgaria bat la porţile Schengen însă integrarea lor s-ar face mai degrabă cu forcepsul după raportul Comisiei Europene. Jurnaliştii precizează că la o lectură mai atentă a documentului, lăsând la o parte polemicile politice de la Bucureşti, pot fi trase trei concluzii. În primul rând, cele două ţări primesc un calificativ satisfăcător, dar formal din partea Comsiei în privinţa reformelor din justiţie şi crearea pe hârtie a unor mecanisme de control. În al doilea rând, măsurile se lovesc de funcţionarea haotică a aparatului de stat. În al treilea rând, cultura politică a statului de drept în România este absentă. Le Temps conchide că mecanismul de monitorizare este totuşi prea legat de circumstanţele politice iar raportul nu ar fi fost la fel de dur dacă tensiunile dintre executiv şi preşedinţie nu ar fi escaladat.

La fel de critici sunt şi jurnaliştii spanioli. "UE, cartonaş roşu României pentru calitatea slabă a democraţiei", titrează El Mundo, care atrage atenţia asupra problemelor din justiţia românească semnalate de Comisia Europeană. "România este membră a UE, dar sistemul democratic şi judiciar continuă să prezinte anumite slăbiciuni", se arată în articol.

La Tribune scrie că lista reproşurilor din raportul Comisiei Europene la adresa României este una lungă şi fără echivoc. Jurnaliştii francezi notează că România se află într-o criză politică fără precedent, la care se adaugă contextul economic nefavorabi. Mai exact, economia este o victimă colaterală a derapajelor politice.

Premierul român, Victor Ponta, încearcă să minimizeze observaţiile venite de la Bruxelles în raportul MCV, notează şi publicaţia germană Stern. Într-un articol intitulat "Ponta face un şpagat politic", jurnaliştii  critică atitudinea guvernului Ponta, după publicarea raportului MCV.

„Dacă cineva i se opune în ţară, atunci e fascist. Reacţiile externe ar fi şi ele rezultatele unei propagande fasciste originară din opoziţia de dreapta”, scrie Stern.

Portalul Euractiv.com observă limbajul dur, "fără precedent", folosit de oficialii europeni la adresa României în raportul pe justiţie. Comisia critică România cu sarcasm, comentează Euroactiv.

Presa străină, despre raportul MCV al CE
Embed:

Citeşte mai multe despre:   raport MCV,   critici