Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Raportul profesorului Tudorel Toader: 61 de greseli de grafie, 2 virgule între subiect şi predicat şi un dezacord de gen doar în primele 5 pagini. A greşit chiar şi funcţia lui Kovesi (FOTO)

Raportul profesorului Tudorel Toader: 61 de greseli de grafie, 2 virgule între subiect şi predicat şi un dezacord de gen doar în primele 5 pagini. A greşit chiar şi funcţia lui Kovesi (FOTO)

Un articol de: - 24 Feb 2018, 19:12
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Externe

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a început prezentarea raportului prin care a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA prin a dedica câteva minute propriei persoane. Acesta s-a lăudat pe rând că a fost şef de promoţie al Facultăţii de Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, instituţie unde după o carieră de procuror a ajuns pe rând prodecan, decan şi apoi rector.

Când a fost vorba însă de redactarea raportului Tudorel Toader pare să fie mai degrabă un copil la început de şcoală decât o persoană care a atins cele mai înalte funcţii în mediul universitar.

Profesorul Bogdan Oprea a făcut o analiză pe raportul ministrului Justiţiei şi a găsit doar în primele 5 pagini 61 de greșeli de grafie și sens,  2 virgule între subiect și predicat şi un dezacord de gen între pronumele demonstrativ și substantiv.

Dar, poate ce e şi mai grav Tudorel Toader a greşit şi funcţia pe care o ocupa Laura Codruţa Kovesi. În mai multe locuri, ministrul Justiţiei a scris în mod greșit "procurorul general al DNA". Orice student în anul 1 la facultatea pe care o conduce Tudorel Toader ştie că Laura Codruţa Kovesi este procuror-şef al DNA, sintagma de procuror general fiind cea pe care o ocupă cel care conduce Parchetul General, adică Augustin Lazăr.

Foto: Facebook/ Bogdan Oprea

Redăm mai jos întreaga analiză făcută de Bogdan Oprea:

Hai să ne și distrăm un pic. Așa arată, din punctul de vedere al corecturii ortografice și de sens, raportul de înfierare al DNA semnat, cu titulatura completă „prof. univ. dr.”, de ministrul justiției, Tudorel Toader (domn care reamintește tuturor, la începutul documentului, că a fost prodecan timp de 8 ani, decan, timp de 12 ani, și, din 2016, este rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cea mai veche universitate din România)...

În doar 4 pagini și jumătate din 35 de pagini (nu m-au ținut nervii să parcurg raportul până la capăt) avem:
- 61 de greșeli de grafie și sens, o medie de 14 greșeli/pagină (și nu am corectat la nivel de virgulă lipsă),
- 2 virgule între subiect și predicat,
- 1 dezacord de gen între pronumele demonstrativ și substantiv,
- mai multe nume de instituții scrise cu literă mică,
- poate mai grav decât orice altceva, domnul „prof. univ. dr.”, de la înălțimea specializării sale în drept, greșește până și numele funcției a cărei demnitate ne spune că o apără și scrie, în mai multe locuri, în mod greșit, „procurorul general al DNA”; orice student al meu de anul I află, în primul semestru, la cursul de Presă și actualitate, că DNA este condusă de un „procuror-șef” („procuror general” este cel care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cei care conduc parchetele de pe lângă curțile de apel), un profesor doctor în drept și fost procuror nu are dreptul să comită o astfel de greșeală nici în somn, astăzi el este ministru!

Nu am făcut aici o analiză a ideilor exprimate (ca și în cazul studenților mei, au dreptul la propriile opinii, dacă sunt bine argumentate), dar, în situația în care un student mi-ar preda o lucrare atât de neîngrijită, ar trebui să cuprindă idei geniale ca să treacă de nota 5. Așa cum îi învăț și pe ei, dacă vrei ca mesajul tău să fie recepționat de cititori, poate, chiar însușit, forma în care îl prezinți este esențială. Un text agramat și dezordonat redactat face dovada unei persoane care nu se deranjează nici măcar să învețe să scrie în limba maternă. Și este grav și pentru un jurnalist sau om de comunicare, cum le spun mereu studenților mei, darmite pentru un „prof. univ. dr.” cu zeci de ani de catedră în spate, dascăl pentru mii de tineri, rector al celei mai vechi universități din România și ajuns ministru, poziție din care, astăzi, ghidează orientarea strategică a României și, în cel mai direct mod cu putință, viitorul țării.

Cu respect pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar un personaj ce semnează cu numele lui și olograf un document care arată în acest fel este AGRAMAT și, probabil, ANALFABET FUNCȚIONAL. Chiar și numai privind la forma acestui text și eu nu am nici cea mai mică încredere că Tudorel Toader înțelege ceva când citește și citează din rapoartele la care face referire. Astfel de oameni, analfabeți care se cred eminențe cenușii, sunt cel mai ușor de manipulat. Astăzi, el decide viitorul unei țări și al poporului său.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   raport
 
 
 
Loading...