Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Rata mortalității din Suedia, un nou vârf istoric. Cea mai ridicată valoare pe o singură lună, din anul 1993

CORONAVIRUS | Rata mortalității din Suedia, un nou vârf istoric. Cea mai ridicată valoare pe o singură lună, din anul 1993

Un articol de: Andrei Ștefan - 19 Mai 2020, 10:06
CORONAVIRUS | Rata mortalității din Suedia, un nou vârf istoric. Cea mai ridicată valoare pe o singură lună, din anul 1993 FOTO: Pixabay.com Externe

Atitudinea Suediei în raport cu pandemia de coronavirus și deciziile luate de autorități, acelea de a păstra deschise restaurantele, sălile de cinema și de sport, dar și magazinele (doar sub incidența unor reguli de distanțare socială), s-au concretizat într-un număr mare de decese cauzate de COVID-19.

Strategia anti-COVID, gândită de către dr. Anders Tegnell, a fost o surpriză și pentru epidemiologul șef al Suediei, care a declarat că numărul mare al decesul este o surpriză, care îl îngrijorează, relatează Business Insider.

„Nu am luat în calcul niciodată un număr atât de mare de decese, trebuie să recunosc. Am calculat că mai multe persoane se vor îmbolnăvi, dar numărul deceselor ne-a luat prin surprindere”, a explicat epidemiologul.

 

Abordare controversată a Suediei în lupta cu noul coronavirus

 

Abordarea Suediei din timpul pandemiei a fost considerată una controversată, având în vedere că majoritatea țărilor afectate din Europa au impus restricții și măsuri de carantină, pentru a preveni răspândirea virusului.

În Suedia, cetățenii respectă măsurile de distanțare socială și fără să aibă impuse niște reguli stricte, iar acesta ar fi, din perspectiva omului de știință, un aspect pozitiv al strategiei adoptate în țară.

Astfel, premierul Stefan Löfven a preferat să se bazeze pe simțul responsabilității civice a oamenilor, cerându-le (mai degrabă decât să le ordone) să evite călătoriile neesențiale, să lucreze de la acasă și să rămână în interior dacă au peste 70 de ani sau se simt rău.

Alături de libertatea de mișcare, însoțită doar de regula distanțării sociale, vizitele la azilele de bătrâni au fost interzise, s-a restricționat adunarea a mai mult de 50 de persoane, iar călătoriile în Europa au fost oprite. Măsuri au fost luate și în rândul angajaților, astfel că 50% dintre ei lucrează de la domiciliu.

 

Numărul deceselor din Suedia a atins un nivel fără precedent, din 1993 până în prezent

 

Numărul deceselor înregistrate în Suedia în aprilie a atins un nivel record, ce nu s-a mai atins din 1993, conform unor date publicate luni de Institutul Naţional suedez de Statistică, relatează Reuters.

Astfel, țara a înregistrat o rată a mortalităţii, raportată la numărul de locuitori, mai mare decât a vecinilor scandinavi, în timpul pandemiei generate de noul coronavirus.

Astfel, luna trecută, numărul total al deceselor înregistrate în Suedia a crescut la 10.458 de persoane - cel mai mare din decembrie 1993, când s-au înregistrat 11.057 de morţi.

Potrivit institutului, creşterea mortalităţii în 1993 a fost cauzată de o epidemie de gripă sezonieră.

 

Suedia, oferită ca model de către OMS, în lupta cu virusul COVID-19

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lăudat statul suedez, catalogându-l drept un ”model de urmat” în lupta împotriva noului cronavirus, în ciuda faptului că nu a impus restricții dure în încercarea de a opri propagarea virusului.

„Sunt lucruri de învăţat de la această ţară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetăţenilor”, a declarat, miercuri, dr. Mike Ryan, expert în urgențe al OMS, notează New York Post.

Acesta a precizat că, în loc de izolare, Suedia „a implementat o politică publică foarte puternică privind distanţarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecţia persoanelor plasate pe termen în instituţii de îngrijire”.

„Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii şi capacitatea şi voinţa acestora de a implementa auto-distanţarea socială şi auto-reglementarea și au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populaţia. Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a concluzionat expertul.

Citeşte mai multe despre:   Suedia,   OMS,   coronavirus,   coronavirus decese,   coronavirus europa,   COVID-19