Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Refugiați din cauza războiului sau din rațiuni economice?: Interlopii, șefii de miliții din Orientul Mijlociu și Africa, rețelele de traficanți și chiar Hamas, Hezbollah sau ISIS, toți profită de pe urma ”afacerii” exodului imigranților

Refugiați din cauza războiului sau din rațiuni economice?: Interlopii, șefii de miliții din Orientul Mijlociu și Africa, rețelele de traficanți și chiar Hamas, Hezbollah sau ISIS, toți profită de pe urma ”afacerii” exodului imigranților

Un articol de: - 01 Sep 2015, 10:37
Refugiați din cauza războiului sau din rațiuni economice?: Interlopii, șefii de miliții din Orientul Mijlociu și Africa, rețelele de traficanți și chiar Hamas, Hezbollah sau ISIS, toți profită de pe urma ”afacerii” exodului imigranților Externe

Valul de imigranți provoacă haos în Europa. De la interlopi mărunți și șefi de mici miliții din Orientul Mijlociu sau Africa, până la mari rețele de traficanți și chiar Hamas, Hezbollah sau organizatia Statul Islamic, toți profită de pe urma ”afacerii” exodului refugiaților.

Pasivitatea Uniunii Europene contribuie și ea la acest business, scrie Cotidianul. Puțini sunt politicienii europeni care riscă să se ridice împotriva opiniei ce susține cauza imigranților.

Presa germana relatează despre cum poliția federală a gasit de cuviință sa trateze cazurile imigranților care călătoresc pe autostrăzile din țară, în camioane sau chiar pe jos – s-a decis amplasarea unor panouri de avertizare pentru șoferi prin care sunt atenționați ca pe ”Autobahn” sunt imigranți. Nimic pentru descurajarea și distrugerea retelelor de traficanți, ci mai degrabă totul pentru fluidizarea exodului.

Asta în ciuda plângerilor primarilor micilor orașe occidentale luate cu asalt de imigranții din Orientul Mijlociu sau Africa. S-a recurs până și la armată pentru ridicarea de corturi în orașele germane.

O parte a presei susține că o parte însemnată a imigranților nu par să fi fugit din calea războiului, ci par să fi venit în Europa din rațiuni economice. În fața acestor speculații, UE pare să fi reacționat într-un mod straniu: a renunțat să-și mai păzească granițele, initându-i în acest fel pe aceștia să pășească în Europa.

Însă, dacă există publicații ce ridică problema inegalităților și a imigrației din rațiuni economice, niciuna nu mai ridică problema prăbușirii sistemului social din statele europene, mai scrie sursa citată.

”Experiența mă ajută să observ ceva nou la valul format în proportie covârșitoare din musulmani. Observăm o hotărâre de fier pentru a merge mai departe, în pofida legii – acesta nu este comportamentul tipic al unor refugiați. Refugiații sunt de regulă traumatizați, formează grupuri eterogene, au modalități specifice de comunicare verbală și nonverbala. Actualul val este mai degrabă uniform: cel mai mare grup este cel al bărbaților tineri. Plutește un aer de omogenitate, care contrastează cu originea etnică diferită. Comportamentul tinerilor cu care am luat contact, cuvintele pe care le folosesc, limbajul corpului dau impresa de stăpânire de sine și superioritate. Aproape că îți ordonă. Asta nu are nimic de-a face cu comportamentul refugiaților din calea războiului sau al celor economici”, susține un angajat al Ministerului Olandez al Imigrației.

Pe de altă parte, refugiații susțin că trăiesc precum animalele.

”În Europa animalele dorm în pat, iar noi înghețăm în ploaie”, spunea o tânăra din Siria, nemulțumită de intervenția poliției macedonene care păzea frontiera statului. ”Știm că aici nu e vorba de Macedonia și de poliția macedoneană. Este vorba despre UE. Spuneți Bruxelles-ului că venim, orice-ar fi!”, a spus pentru Reuters un tânăr sirian de 32 de ani. Sunt declarații care par să confirme opiniile funcționarului olandez citat mai sus.

Ciudat este și faptul că numărul imigranților din ultimele 2 luni îl echivalează pe cel al anului 2014, iar războiul din Siria sau Libia nu a începutut în această vară.

Spre exemplu, imigranții musulmani nu caută deloc azil în regatele salafiste din Golf. Nu sunt bineveniti acolo. Cu toții se îndreaptă către Europa, acolo unde există deja o disporă musulmană de milioane de oameni, de multă ori refuzând să se integreze în societățile țării gazdă, creându-și fiefuri în suburbiile Parisului, Berlinului și ale altor mari metropole. Comunitățile sunt susținute de organizații de caritate musulmane finanțate chiar de către acesle regate din Golf ce refuză să-i primească pe imigranți (În 2012, organizațiile astfel finanțate au decis să împartă gratuit câte un Coran pentru 25 de milioane familii din Germania). Întregul proces pare susținut chiar de elitele politice ale Europei, în virtutea valorilor perene ale umanismului și a unui sentiment ontologic de vinovăție față de cei mai săraci.

Prin urmare, șocul exodului din această vară a dus la apariția, deocamdată timidă, a unor teorii ale conspirației. Una dintre ele a început să fie susținută de presa de main stream – violențele înregistrate între grupurile de imigranți deja stabilite sau cele abia sosite nu se datorează acestor oameni, ci unei conspirații a guvernului german menită să le creeze imigranților o imagine proastă încă de la început, scrie un editorialist de la Tageszeitung.

De cealaltă parte se vorbește despre o decizie strategică a Turciei de apune presiuni asupra statelor europene, despre calculele electorale ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, despre o strategie a Germaniei și a Franței de a combate fenomenul îmbătrânirii populației și criza demografică, sau despre o mișcare coordonată a aliaților de peste Ocean pentru a determina statele europene să se angajeze în intervențiile militare din Orientul Apropiat și Africa.

Dincolo de aceste supozitii, valul de imigranți a reușit deja să dividă Europa, fizic (prin propunerile de anulare a aplicării Acordului Schengen), politic (prin resuscitarea extremei dreapte în multe state), scrie Cotidianul.

.

 

Citeşte mai multe despre:   imigranti,   Siria,   Orientul Mijlociu,   refugiati