Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Regele emerit Juan Carlos I a anunțat că părăsește Spania. Tătăl Regelui Felipe al VI-lea este investigat pentru fapte de corupție

Regele emerit Juan Carlos I a anunțat că părăsește Spania. Tătăl Regelui Felipe al VI-lea este investigat pentru fapte de corupție

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Aug 2020, 20:35
Regele emerit Juan Carlos I a anunțat că părăsește Spania. Tătăl Regelui Felipe al VI-lea este investigat pentru fapte de corupție foto: Hepta.ro / DPA Images / Jorge Sanz Externe

Fostul rege Juan Carlos I, tatăl Regelui Felipe al VI-lea, a anunțat a decis să părăsească Spania, pe fondul știrilor din spațiul public privind conturile sale din străinătate, pentru a-l ajuta pe fiul său să își desfășoare mandatul de șef de stat cu „liniștea” de care are nevoie un om cu o astfel de funcție, potrivit El Pais.
 

Tătăl Regelui Felipe al VI-lea este investigat pentru fapte de corupție


 

Juan Carlos I este anchetat pentru fapte de corupție, după ce un ziar a scris că fostul rege al Spaniei ar fi primit milioane de euro din Arabia Saudită. Acum în vârstă de 82 de ani, Juan Carlos I a abdicat în anul 2014, pe fondul mai multor scandaluri. El a fost succedat de fiul său, Felipe al VI-lea, și în ultima vreme s-a confruntat cu tot mai multă presiune publică pentru a comenta acuzațiile de corupție, potrivit Euronews.

Anunțul plecării din țară a fost cuprins într-o scrisoare pe care regele emerit spaniol i-a transmis-o fiului său, Felipe al VI-lea. Documentul nu arată în ce țară se va muta Juan Carlos I, dar nici când mai exact va părăsi Palatul Zarzuela, unde a locuit în ultimii 58 de ani. Deși și-a prezentat decizia drept una voluntară, a precizat că s-a sfătuit cu fiul său, care și-a exprimat „respectul și mulțumirea” pentru pasul făcut.

Juan Carlos I nu își va pierde titlul onorific de rege, care i-a fost conferit printr-un decret regal din iunie 2014, cu puține zile înainte de abdicare. Tatăl Regelui Felipe al VI-lea a sugerat că nu este dispus să renunțe la titulatură, care oricum nu conduce la niciun fel de privilegiu asociat, iar fiul său nu a dorit să îl priveze de ea împotriva voinței sale, cum a procedat și în cazul surorii sale, Cristina.
 

Regele emerit Juan Carlos I a anunțat că părăsește Spania, într-o scrisoare către fiul său


 

„Acum un an mi-am exprimat către tine dorința de a renunța la desfășurarea activităților instituționale. Astăzi, ghidat de convigerea că îmi doresc ce e mai bun pentru spanioli, pentru instituții și pentru tine ca Rege, te informez de cântărita decizie de a mă muta în afara Spaniei”, se arată în scrisoare lui Juan Carlos I către fiul său, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei.

Juan Carlos I s-a născut la Roma, în 5 ianuarie 1938, iar în trecut a afirmat de mai multe ori că nu ar părăsi Spania niciodată.

Citeşte mai multe despre:   Spania