Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Regina-Mamă Elena a României, omagiată în Israel. O piață a primit numele neînfricatei personalități regale

Regina-Mamă Elena a României, omagiată în Israel. O piață a primit numele neînfricatei personalități regale

Un articol de: Beatris Ionita - 05 Apr 2021, 14:32
Regina-Mamă Elena a României, omagiată în Israel. O piață a primit numele neînfricatei personalități regale Externe

O piață din Israel poate de duminică, 4 aprilie 2021, numele Reginei-Mamă Elena a României. Piața care o omagiază pe Regina României se află în oraşul Petach Tikva.  Evenimentul din weekend a reunit oficiali israelieni, supravieţuitori ai Holocaustului şi familiile lor, precum şi reprezentanţi ai comunităţii israelienilor originari din România.

Evenimentul a reunit oficiali israelieni, supraviețuitori ai Holocaustului și familiile lor, precum și reprezentanți ai comunității israelienilor originari din România.
"Iniţiativa de a denumi o piaţă în memoria Reginei-Mamă Elena reprezintă un gest cu o semnificaţie simbolică deosebită, care reflectă legăturile strânse între România şi Israel", se arată într-o postare făcută luni pe pagina de Facebook Familiei Regale a României.

 Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și nepoata Reginei Elena a transmis un mesaj video, cu această ocazie. 
 

 

Ce a făcut Regina-Mamă Elena a României pentru evrei 

 

Principesa Elena de Grecia şi Danemarca, născută la Atena, a devenit soţia regelui Carol al II-lea al României şi mama regelui Mihai I. În anii '40, ea a salvat sute de mii de oameni de furia naziştilor, opunându-se abuzurilor ocupaţiei sovietice care a urmat şi a încercat din răsputeri, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă. 

Regina-Mamă Elena a primit, post-mortem, din partea Yad Vashem titlul „Drept între popoare”, în anul 1993, pentru curajul său în salvarea evreilor în timpul Holocaustului din România, în special pentru acţiunea ei hotărâtoare în împiedicarea deportării evreilor către lagărul de exterminare de la Belzec, în toamna anului 1942, precum şi pentru pledoariile ei, între anii 1943-1944, pentru a permite întoarcerea evreilor şi rromilor deportaţi din Transnistria.

Rabinul Șafran își aduce aminte de Regina României ca de "o mamă când eram vânați".

"La fiecare apel al meu, Regina Mamă a răspuns imediat. Cu evlavie, cu înţelepciune, cu delicateţe şi fermitate. A făcut eforturi să îi salveze evreii prigoniţi. Şi i-a salvat. În scrierile mele am numit-o o adevărată mamă. Aşa a fost Regina-Mamă Elena pentru evreii din România, în anii în care erau vânați fără milă", afirmă rabinul.Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Citeşte mai multe despre:   Regina Mama Elena,   Israel,   omagiu