Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Regina Rania a Iordaniei, apel către Europa: Trebuie să acţionăm împreună. De urgenţă. Cu compasiune, curaj şi pragmatism

Regina Rania a Iordaniei, apel către Europa: Trebuie să acţionăm împreună. De urgenţă. Cu compasiune, curaj şi pragmatism

Un articol de: - 19 Sep 2015, 09:43
Foto: digi24.ro Externe

Regina Iordaniei, Rania, a primit ieri un premiu la Berlin, înmânat chiar de Angela Merkel. Cu acestă ocazie, Regina Rania a ținut unul dintre cele mai puternice discursuri politice despre criza refugiaților, informează Digi24.

În Iordania, stat cu numai 6,5 milioane de locuitori, sunt 1,4 milioane de refugiați. Într-o situație asemănătoare se află și Liban, stat cu o populație de patru milioane de locuitori, dar în care au ajuns 1,3 milioane de refugiați. Și în Turcia au ajuns peste două milioane de persoane.

”Ţările noastre se află în prima linie a unei crize umanitare tragice. Mă refer, desigur, la exodul a mii de refugiaţi sirieni care încearcă disperaţi să găsească siguranţă, adăpost şi ajutor. În prezent, mica mea ţară găzduieşte 1,4 milioane de sirieni. Înseamnă 20% din populaţia noastră. Asta, în ciuda faptului că ne luptăm cu sărăcia şi cu şomajul. Cu toate acestea, facem ce putem cu resursele pe care le avem la dispoziţie. Şi nu aş putea să fiu mai mândră de generozitatea şi de bunătatea iordanienilor”, a spus Regian Rania.

”Dacă folosim un titlu, un hashtag, un citat suficient de des, îşi găseşte calea până în minţile noastre. Indiferent dacă este corect sau nu. Iată un exemplu: refugiat sau migrant? Aţi putea fi scuzat dacă aţi crede că înseamnă acelaşi lucru, pentru că par să fie folosite interşanjabil. Dar nu sunt acelaşi lucru”, a continuat aceasta.

Regina Rania a vorbit apoi despre diferențele dintre refugiat și imigrant: ”Imigranţii aleg să plece din varii motive: pentru muncă, educaţie, pentru reunificarea familiilor lor. Imigranţii pot alege să se întoarcă acasă şi vor avea în continuare un guvern care să îi apere. Pe de altă parte, refugiaţii sunt oameni care fug de război şi de persecuţii, peste graniţe internaţionale. Ei nu au de ales, trebuie să fugă pentru a-şi salva vieţile. Astfel, au dreptul, în baza reglementărilor internaţionale, la protecţie şi azil. La dreptate şi demnitate. Iată un alt exemplu de două cuvinte folosite deseori greşit, cu consecinţe la fel de devastatoare: musulman şi extremist. Unul este un adept al islamului, iubita mea religie a păcii, a compasiunii şi a înţelegerii. Celălalt este nereligios, diabolic, cu niciun dram de respect pentru viaţa umană. Cele două nu au legătură. De fapt, nici nu ar putea fi mai îndepărtate”.

”Trebuie să acţionăm împreună. De urgenţă. Cu compasiune, curaj şi pragmatism. Vorbim despre a ajuta oamenii din comunităţile gazdă să înţeleagă ce îşi doresc refugiaţii mai presus de orice: adăpost, siguranţă şi pace. Pentru că acestea sunt lucrurile pe care nu le mai au în ţările din care vin. Astăzi, ne confruntăm cu o criză de o magnitudine excepţională. Una care cere soluţii excepţionale. Nu vorbim dacă ţările ar trebui să accepte refugiaţi sau câţi refugiaţi ar trebui să accepte. Este vorba, mai degrabă, de un răspuns colectiv. Un răspuns care începe cu paşii pragmatici pe care ar trebui să îi facem împreună. Haideţi să fie aceasta moştenirea micului Aylan: un val de bunătate umană care ajunge uşor la malurile şi graniţele noastre”, a încheiat Regina discursul.

 

Citeşte mai multe despre:   Iordania,   discurs,   refugiati,   imigranti,   criza
 
 
 
Loading...