Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Regizorul Hayao Miyazaki, supranumit și "Walt Disney al Japoniei", se retrage din activitate

Regizorul Hayao Miyazaki, supranumit și "Walt Disney al Japoniei", se retrage din activitate

Cineastul japonez Hayao Miyazaki, regizorul unor filme de animaţie foarte apreciate, precum pelicula "Spirited Away", recompensată cu premiul Oscar, se retrage din cinematografie după o carieră 5 decenii.

Directorul companiei de producție Studio Ghibli, înfiinţată alături de Miyazaki, a declarat că acesta va ține o conferință de presă prin care își va anunța retragerea din activitate.

Hayao Miyazaki, supranumit și "Walt Disney al Japoniei", a regizat 11 lungmetraje, notează AFP.

Cel mai recent dintre acestea, "The Wind Rises", este deja un mare succes de box office în Japonia şi a avut premiera la Veneţia, duminică, în absenţa regizorului nipon.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se află peliculele "Future Boy Conan", "Nausicaa/ Kaze no tani no Naushika" şi "Lupin III. - Castelul lui Cagliostro/ Rupan sansei: Kariosutoro no shiro". Filmul său din 1997 "Prinţesa Mononoke" a primit echivalentul japonez al premiului Oscar pentru cel mai bun film şi a fost unul dintre filmele japoneze cu cele mai mari încasări pe piaţa niponă în acea epocă.

"Călătoria lui Chihiro/ Spirited Away" a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie în 2002 şi s-a bucurat de mare succes pe plan internaţional.