Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Reprezentanții OMS și autoritățile sanitare din Rusia, discuții despre o posibilă precalificare a vaccinului „Sputnik V”

Reprezentanții OMS și autoritățile sanitare din Rusia, discuții despre o posibilă precalificare a vaccinului „Sputnik V”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 11 Aug 2020, 16:57
Reprezentanții OMS și autoritățile sanitare din Rusia, discuții despre o posibilă precalificare a vaccinului „Sputnik V” Foto: Pixabay.com Externe

Organizația Mondială  a Sănătății (OMS) și autoritățile sanitare din Rusia discută despre procedurile pentru o posibilă precalificare a noului vaccin împotriva COVID-19, care a fost anunțat de Vladimir Putin și care poartă numele de „Sputnik V”, evocând astfel satelitul sovietic „Sputnik 1”, ce devenea primul dispozitiv spațial amplasat pe orbită, în anul 1957. 
 

Reprezentanții OMS și autoritățile sanitare din Rusia, discuții despre o posibilă precalificare a vaccinului „Sputnik V”


 

Precizarea privind posibila precalificare a fost făcută marți de un purtător de cuvânt al OMS și vine, așadar, la câteva ore distanță de mesajul președintelui Vladimir Putin, care a anunțat că Federația Rusă a devenit prima națiune din lume ce dă undă verde unui vaccin împotriva COVID-19, la capătul a mai puțin de două luni de studii clinice. Moscova susține că evenimentul arată puterea lumii științifice rusești.

„Suntem într-un contact strâns cu autoritățile sanitare ruse, iar discuțiile sunt în plină desfășurare și se referă la o posibilă precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin implică analize riguroase și o evaluare a siguranței necesare și a datelor de eficacitate”, a afirmat Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS, la Geneva, potrivit Reuters.

El a mai explicat că „precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice”.
 

Comisia Europeană anunța anterior că un vaccin ar putea fi disponbil până la finalul anului curent


 

În cursa pentru un ser sigur și eficient împotriva COVID-19 s-au implicat și alți actori majori de pe scena globală, iar în acest context Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, a declarat că un astfel vaccin ar putea deveni disponibil până la sfârșitul anului 2020.

„Chiar dacă realizarea unor predicții este riscantă în acest moment, avem câțiva indicatori că un vaccin inițial ar putea fi disponibil până la sfârșitul acestui an sau începutul anului următor”, a declarat Kyriakides pentru ediția online a ziarului Handelsblatt, citată de Gulf-Times.

Ea a mai spus că un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite o revenire treptată la normalitate, atât timp cât va fi vaccinată o „masă critică de cetățeni, în special cei din grupurile de risc”.
 

România a solicitat UE 10 milioane de doze


 

România s-a înscris pe lista ţărilor care vor primi vaccinul anti-coronavirus, atunci când va fi disponibil. Precomanda țării noastre este de 10 milioane de doze, care vor fi livrate în etape. Prioritate la vaccinare ar putea avea copiii, persoanele în vârstă, personalul medical şi cei care au şi alte boli asociate.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

„Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie. Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS.