Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Curtea Constituțională de la Chișinău se reorientează după plecarea lui Plahotniuc din țară - A anulat deciziile ''definitive'' de săptămâna trecută

Curtea Constituțională de la Chișinău se reorientează după plecarea lui Plahotniuc din țară - A anulat deciziile ''definitive'' de săptămâna trecută

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Iun 2019, 13:54
Curtea Constituțională de la Chișinău se reorientează după plecarea lui Plahotniuc din țară - A anulat deciziile ''definitive'' de săptămâna trecută Externe

UPDATE: Judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au anulat hotărârile luate săptămâna trecută împotriva noii majorități de la Chișinău.

”La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova. 

Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură. 

Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna Zinaida Greceanîi dobândește, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna Maia Sandu”, au transmis judecătorii constituționali.
 

Curtea Constituțională din Republica Moldova a anunțat că se întrunește sâmbătă pentru a revizui hotărârile luate în perioada 7-9 iunie.

Judecătorii constituționali au decis atunci că Parlamentul trebuie dizolvat și au stabilit că toate deciziile luate de noua majoritate parlamentară, inclusiv numirea guvernului condus de Maia Sandu, sunt neconstituționale.

Ulterior, răspunzând criticilor, Curtea a transmis că ea ”este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei”.

În fapt, judecătorii s-au aflat sunt sub influența oligarhului Vladimir Plahotniuc. Vineri noapte, acesta a plecat din Republica Moldova

Presa moldoveană scrie că, după ce reprezentanții PD au anunțat retragerea de la guvernare, cel puțin cinci avioane private au decolat din Chișinău, cu destinații precum Moscova, Odesa, Kiev și Londra.

Unul dintre avioanele care a ajuns în Rusia avea la bord mai mulți membri ai familiei lui Ilan Shor, primar de Orhei și lider al partidului Shor, formațiune aflată sub influența lui Plahotniuc.

Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   Vlad Plahotniuc,   Curtea Constitutionala