Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Republica Moldova renunță la sistemul electoral mixt impus de vechea alianță dintre oligarhul Plahotniuc și președintele Dodon

Republica Moldova renunță la sistemul electoral mixt impus de vechea alianță dintre oligarhul Plahotniuc și președintele Dodon

Un articol de: Redacția B1.ro - 16 Aug 2019, 08:47
foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad Externe

Parlamentul de la Chişinău a anulat joi sistemul electoral mixt, aprobând revenirea la sistemul electoral proporţional pe liste de partid. Deputaţii au votat în lectura a treia şi finală modificarea Codului electoral, a Legii privind partidele politice, a Legii privind statutul deputatului în parlament şi a Codului contravenţional, potrivit Basarabia.md preluat de Agerpres.

Modificările legislative mai vizează îmbunătăţirea sistemului electoral proporţional care a existat până în 2017 legat de modul de votare în diasporă, transparentizarea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare şi transparente la întocmirea listelor de candidaţi.

Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declaraţiile pe propria răspundere privind stările de incompatibilitate.

A fost exclusă şi prevederea referitoare la agitaţia electorală. Astfel, în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informaţiile care au fost deja plasate pe internet sau pe afişele expuse anterior.

Din legislaţie au fost excluse şi interdicţiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza paşaportului, buletinului de identitate şi livretului militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi referendumului republican. Totodată, paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova al cărui termen de valabilitate a expirat va putea fi întrebuinţat pentru exercitarea dreptului de vot.

Parlamentul a modificat şi pragul minim de reprezentare, acesta fiind de 5% pentru un partid, de 7% - pentru un bloc electoral şi de 2% - pentru un candidat independent.

Totodată, listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare şi locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidaţi la fiecare zece locuri.

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova
 
 
 
Loading...