Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Republicanul John McCain, despre mandatul lui Barack Obama: A creat confuzie în rândul prietenilor noștri, a încurajat dușmanii noștri, confundând un exces de precație cu prudență

Republicanul John McCain, despre mandatul lui Barack Obama: A creat confuzie în rândul prietenilor noștri, a încurajat dușmanii noștri, confundând un exces de precație cu prudență

Un articol de: - 02 Oct 2015, 15:04
Republicanul John McCain, despre mandatul lui Barack Obama: A creat confuzie în rândul prietenilor noștri, a încurajat dușmanii noștri, confundând un exces de precație cu prudență Foto: telegraph.co.uk Externe

De folosirea armelor chimice până la răspunsul alambicat în fața intrării senzaționale în scenă a Rusiei, strategia și obiectivele Președintelui SUA în fața haosului din Orientul Mijlociu stârnesc perplexitate.

La mai puțin de 500 de zile până la terminarea mandatului său de președinte, nimic nu arată că Barack obama ar putea să abordeze situația într-un alt fel. Criticii denunță o lipsă de limpezime, de viziune sau de îndrăzneală, potrivit Hotnews.

Obama este consecvent cu convingerea că armata americană nu poate singură să reprime violentele crize care zgudiue întreaga lume, cu precădere în Siria. Acesta insistă asupra importanței coalițiilor și să caute alianțe.

Ezitările lui Obama din vara lui 2013 privind oportunitatea atacuri aeriene după folosirea armelor chimice, caracteristică regumului de la Damasc, au lăsat impresia de incertitudine. Evenimentele recente, unde Casa Albă a părut surprinsă în fața acțiunilor diplomatice și armate rusești, a aruncat o lumină crudă asupra ezitărilor americane.

Soluția găsită, pe moment, de barack Obama este tăcerea.

”În politica externă ste întotdeauna dificl să spui ce se întâmplă în culise. Dar impresia care domină este că nu există un răspuns clar. Iar impresiile sunt cruciale în politic”, subliniază Julian Zelizer, profesor de istorie la universitatea Priceton.

Senatorul republican, John McCain, acuză că Obama a vrut să facă exact opusul predecesorul său la Casa Albă. Adică ”sunat retragerea din Orientul Mijlociu”.

”În interesul poporului sirian, a venit momentul pentru președintele Assad să se retragă”, spunea Obama în 18 august 2011, la 5 luni după ce represiunea mișcării contestatare din Siria.

Peste doi ani, el declara că SUA sunt pregătite să bombardeze regimul Assad după un atac cu arme chimice. Acest atac a fost soldat cu 1.400 de morți, potrivit serviciilor de informații americane.

Totodată, acesta a anunțat și decizia sa de a supune intențiile sale la vot al Congresului, interpretând de facto o acțiune militară de scurtă durată.

Votul nu s-a mai ținut, iar loviturile aeriene fiind abandonate după o propunere din partea Rusiei de distrugere a armelor chimice siriene.

”Nu avem încă o strategie”, spunea Obama în august 2014, într-o conferință de presă în care a evocat lupta împotriva ISIS. Aceasta a fost o frază stângace care a accentuat sentimentul de indecizie.

Președintele american s-a angajat, în schimb, în formarea opoziției moderate pentru a lupta în Siria împotriva Statului Islamic.

Generalul Loyd Austin și-a prezentat în fața Congresului cifrele: acest program avea 500 de milioane de dolari și trebuia să vizeze circa 5.000 de rebeli pe an, dar nu a permis până acum decât instruirea a câtorva zeci de combatanți.


”Această administrație a creat confuzie în rândul prietenilor noștri, a încurajat dușmanii noștri, confundând un exces de precație cu prudență și înlocuind riscurile acțiunii cu pericolele inacțiunii”, a spus John McCain, rezumând viziunea sa asupra acesui dosar.

Totodată, Washingtonul a dat asigurări că loviturile aeriene ale Siriei nu provoacă o ”reevaluare generală” a strategiei privind Orientul Mijlociu.

Administrația a mai susținut că nu este posibil să se impună ”o soluție militară” în Siria, așa cum nu a reușit nici în urmă cu un deceniu în Irak sau URSS în Afganistan, în urmă cu 30 de ani.

Zelizer reamintește că prodența extremă a lui Obama față de trimiterea de trupe terestre este în acord cu o senzație împărtășită de americani.

”De manieră generlă, cu excepția unei scrute paranteze după 11 septembrie 2001, (...)există o reală reticență în rândul americanilor să se angajeze într-un război, în special în Orientul Mijlociu”, arată Julian Zelizer.

Obama, când a vorbit la Adunarea Gerenală a ONU, a pronunțat încă de la început o pledoarie vibrantă pentru diplomație.

”Dacă puterea militară e necesară, ea nu este suficientă pentru a rezolva situația din Siria”, a declarat Obama, în fața șefilor de state și de guverne adunați la New York.

Zelizer consideră că Barack Obama este ”un războinic reticent, care ”nu are intenția să se schimbe”.

Citeşte mai multe despre:   Barack Obama,   Siria,   criza,   atac,   reactie