Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Reuniune de urgență a ambasadorilor NATO, după retragerea SUA din Acordul „Cer deschis”

Reuniune de urgență a ambasadorilor NATO, după retragerea SUA din Acordul „Cer deschis”

Un articol de: George Lupu - 22 Mai 2020, 00:04
Reuniune de urgență a ambasadorilor NATO, după retragerea SUA din Acordul „Cer deschis” sursă foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Retragerea SUA din tratatul “Cer deschis”, la decizia administrației Trump, generează reacții la nivelul aliaților occidentali.  Ambasadorii NATO vor avea o întâlnire de urgență după ce SUA au confirmat retragerea, au confirmat surse pentru AFP.

Reuniunea Consiliului NATO va analiza consecințele anunțului făcut de Washington, cu atât mai mult cu cât Moscova a anunțat că aliații vor resimți în primul rând consecințele retragerii americane.

Tratatul „Cer deschis” - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul reciproc între Rusia și țările semnatare al teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Anunțul retragerii SUA din Acordul „Cer deschis” a generat reacții și la Moscova. Potrivit agenției Tass, Ministerul rus de Externe a precizat că această decizie va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului.

„Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat”, afirmă Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de externe.

 

Statele Unite și-au anunțat joi intenția de a se retrage din tratatul  “Cer deschis” 

 

Statele Unite și-au anunțat joi intenția de a se retrage din tratatul  “Cer deschis” / “Open Skies”, din care fac parte 35 de state, inclusiv România, care permite efectuarea de zboruri de supraveghere nearmate asupra țărilor membre, ultima mișcare a administrației Trump de a scoate Statele Unite dintr-un tratat global important.

Administrația a declarat că Rusia a încălcat în mod repetat condițiile pactului. Înalți oficiali au declarat că ieșirea din tratat va avea loc oficial în șase luni, pe baza termenilor de retragere a tratatului.

Aliații NATO - și alte țări precum Ucraina - au presat Washingtonul să nu se retragă din tratat, iar decizia lui Trump ar putea agrava tensiunile din cadrul alianței.

 

Ieșirea SUA din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară

 

Amintim faptul că Administrația Trump a scos Statele Unite din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară cu Rusia anul trecut. La scurt timp după ieșirea din acest tratat Statele Unite au testat o rachetă balistică ce în ar fi fot interzisă potrivit prevederilor defunctului Tratat Nuclear (INF).

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 între președintele american de la acea dată, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbachev. Iar abandonarea lui va da mână liber părţilor semnatare să reia construirea de rachete cu rază intermediară, sporind astfel riscul la adresa securităţii regionale. În acest context, scutul anti-rachetă de la Deveselu capătă o imporanță cu atât mai mare.

 

 

Citeşte mai multe despre:   NATO,   SUA