Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Reuters, reportaj despre Aninoasa: Viața este dificilă. În fața minelor abandonate caprele pasc și copiii se joacă

Reuters, reportaj despre Aninoasa: Viața este dificilă. În fața minelor abandonate caprele pasc și copiii se joacă

Jurnaliştii agenţiei de presă Reuters au realizat un reportaj despre localitatea Aninoasa, pe care-o numesc "oraşul falit al României". Ziariştii notează că lipsa de perspective îi face pe tineri să plece în străinătate în căutare de locuri de muncă şi că Aninoasa, asemenea tuturor oraşelor din Valea Jiului, s-a transformat în ruină.

În Valea Jiului, odinioară centrul unei puternice industrii a mineritului, viaţa este dificilă. Principala șosea ce duce aici este închisă traficului trei zile pe săptămâna deoarece este reparată, așa că ajungi la Aninoasa după un drum de șapte ore pe drumuri laterale. Aşa îşi încep reportajul jurnaliştii agenţiei de presă Reuters.

La începutul acestui an, orășelul a intrat în insolvență. În mica localitate, casele simple și apartamentele comuniste în stare deplorabilă găzduiesc minerii, care n-au mai avut activitate din anul 2006, când s-au închis minele, prea costisitoare și depășite, continuă textul.

Astăzi au rămas puține mine în Valea Jiului și, din nefericire pentru Aninoasa, nu s-au creat slujbe noi pentru minerii rămași șomeri. În fața minelor abandonate, caprele pasc și copiii se joacă.

Fără perspective pe plan local, mulți tineri pleacă în străinătate în căutare de slujbe. Mulți din cei rămași în Aninoasa sunt pensionați și pensiile lor sunt practic singurele fonduri care țin orașul în viață.

Toți cumpără mâncare pe credit de la magazine și își achită factura în ziua de pensie. Inițial oamenii nu doresc să vorbească sau să se lase fotografiați, însă în scurt timp se împrietenesc cu vizitatorii și îi poftesc să vadă cum trăiesc. Nu îi prea atinge că Aninoasa e în faliment, dar se bucură ca au din nou iluminare publică, după ce a fost întreruptă câteva luni anul trecut.

Jurnaliştii de la Reuters amintesc că Aninoasa este cel mai vechi oras din județul Hunedoara, menționat încă din aul 1453.

Citeşte mai multe despre:   Reuters,   mineri