Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Revista Nature relatează despre dizolvarea Consiliului care analiza plagiatul lui Victor Ponta

Revista Nature relatează despre dizolvarea Consiliului care analiza plagiatul lui Victor Ponta

Revista Nature a relatat, luni, în ediția electronică, despre Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare, care a decis că Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat, dar a fost dizolvat în timpul întâlnirii în care a luat această decizie.

Un comitet academic român a spus că premierul țării, Victor Ponta, a plagiat părți ale tezei sale de doctorat, o acuză despre care Nature a scris luna trecută un reportaj, se relatează în articol. Dar comitetul a încetat să existe înainte de finalul întâlnirii sale de vineri, 29 iunie, din București.

La întâlnire, 13 membri ai Consiliului Național Român de Atestare a Titlurilor au decis în mod unanim că Ponta copiase părți importante  - în jur de 85 din cele 307 pagini – din teza sa din 2003 despre Curtea Penală Internațională. Totuși, ministrul Educatiei, Liviu Pop, a înrerupt ședința pentru a îi anunța pe membrii săi că mandatul le fusese revocat. El a declarat prin Ordin de ministru că regulamentul consiliului fusese declarat nul și neavenit, după ce nu a reușit să dea un raport al activității sale pe care ministrul spune că o ceruse pe 21 iunie. Membri CNATDCU resping această argumentare, mai relatează publicația.

"Este evident că singura motivație a fost să pună presiune pe noi, și, în final, să ne oprească lucrările,” spune Marius Andruh, chimist la Universitatea din București, care prezida consiliul. „Am primit – dar de fapt nu înainte de 25 iunie – un fax care cerea un raport al activității noastre. Nici nu mai e nevoie să spun că nu aveam cum să îl facem în trei zile.”

Nature mai punctează și indignarea comunității academice în urma acestei mișcări, despre care mulți consideră că va dăuna și mai mult reputației sistemului științific și de învățământ superior. În acest sfârșit de săptămână, peste 800 de oameni de știință au semnat o petiție prin care se semnala ignorarea principiilor libertății academice și încălcarea deminității profesionale în acest caz.

Printr-un Ordin al ministrului Pop de vineri, s-au abrogat trei alte ordine anterioare, inclusiv prevederile privind posibilitatea ca CNATDCU să propună ministrului retragera titlului de doctorat sau răspunderea solidară a conducătorului de doctorat. Astfel, Consiliul nu se mai poate pronunța cu privire la plagiatul premierului.

Nature este publicația în care au apărut pentru prima dată dovezi că Victor Ponta ar fi plagiat teza sa de doctorat și de la care a pornit întreg scandalul din jurul acestei lucrări.

Citeşte mai multe despre:   revista,   plagiat,   Victor Ponta,   CNATDCU,   decizie,   Liviu Pop,   analize