Rezervele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră pot acoperi 22% din necesarul Turciei pentru următorii 40 de ani

Rezervele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră pot acoperi 22% din necesarul Turciei pentru următorii 40 de ani
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Rezervele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră de către Turcia ajung la 405 miliarde de metri cubi, susține Șeful departamentului pentru Energie Sustenabilă, Mehmet Efe Biresselioğlu din cadrul Universității de Economie din Izmir. Acesta precizează că această cantitate poate acoperi 22% din necesarul Turciei pentru următorii 40 de ani, dacă ne raportăm la consumul înregistrt în anul 2019.

Detalii despre rezervele de gaze descoperite în Marea Neagră

În urma unor sondaje efectuate la puțul de foraj Tuna-1, la 170 de kilometri în largul mării față de orașul Zonguldak, a fost identificată la adâncimea de 2.100 de metri o rezervă uriașă de gaze naturale, cu volumul de 320 de miliarde de metri cubi. Pe măsură ce săpăturile au continuat, a fost găsit un alt depozit la încă 1.000 de metri adâncime, cu un volum de 85 de miliarde de metri cubi, potrivit aa.com.tr.

Biresselioğlu a precizat că în decursul lunilor următoare vor continua lucrările de foraj la puțul Türkali-1 din bazinul Sakarya și că rezervele descoperite vor asigura Turciei un rol mai important și mai activ în sfera diplomației energetice.

Șeful departamentului pentru Energie Sustenabilă din cadrul Universității de Economie din Izmir mai afirmă că bazinul gazeifer Sakarya se află într-un punct strategic datorită apropierii de zonele de exploatare a gazului din bazinele României și Bulgariei, în care investesc marile companii energetice.

Tensiuni între Grecia și Turcia

Greciaa acuzatTurciacă subminează eforturile de dezescaladare a crizei cu privire la drepturile de forajîn estul Mării Mediterane, după anunțul că o navă de cercetare este în pregătire pentru o nouă misiune în apele disputate, transmiteEuronews.

Este vorba despre nava turcă de cercetare Oruc Reis, care va opera „din 12 și până în 20 octombrie” în regiunea pe carea explorat-o în august și septembrie, inclusiv în aria sudică a insulei grecești Kastellorizo, potrivit mesajului emis de sistemul de alertă maritimă NAVTEX.

Ministerul grec de Externe a catalogat luni decizia drept o „escaladare majoră și o amenințare directă la pacea și securitatea în regiune”.

Tensiunile între Atena și Ankaraau izbucnit în 10 august și s-au menținut la un nivel ridicat până la jumătatea lunii septembrie, ca urmare a faptului căTurciaa desfășurat un vas de cercetare seismică, ce a fost escortat de nave de război, pentru a derula explorări în largul insulei grecești menționate, la 2 kilometri de coasta turcă, într-o zonă ce ar putea fi bogată în gaze naturale.

Urmăriți B1TV.ro și pe