Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Robotul Philae a încetat să comunice, bateriile sale fiind descărcate, după o misiune istorică

Robotul Philae a încetat să comunice, bateriile sale fiind descărcate, după o misiune istorică

Un articol de: - 15 Noi 2014, 11:52
Robotul Philae a încetat să comunice, bateriile sale fiind descărcate, după o misiune istorică Foto: green-report.ro Externe
Robotul Philae, ajuns miercuri pe suprafaţa cometei Ciuriumov - Gherasimenko, a încetat să comunice, bateriile sale fiind descărcate.

Specialiştii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) spun că au primit informaţii care ar putea oferi noi indicii despre originea vieţii de pe Terra.

Robotul Philae "a adormit" în noaptea de vineri spre sâmbătă, însă a putut transmite specialiştilor de pe Terra, prin intermediul sondei Rosetta, datele despre prima sa forare în nucleul cometei, relatează lexpress.fr.

Robotul ar putea, în cel mai bun caz, să funcţioneze până în luna martie, cu ajutorul panourilor sale solare.

Dar specialiştii de la ESA şi de la Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), din oraşul francez Toulouse, nu şi-au pierdut speranţa, fiind posibil ca sâmbătă dimineaţă robotul să se "trezească" şi să reia contactul cu Terra.

Philae a ajuns pe suprafaţa cometei într-o zonă acoperită de umbra unei stânci şi nu primeşte suficientă energie de la Soare pentru a putea funcţiona mai mult timp. Manevra de rotire a sa era una periculoasă, pentru că forţele implicate în procesul de forare a nucleului puteau destabiliza robotul, care se află pe o suprafaţă înclinată.