Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ministerul Afacerilor Externe: Trei cetățeni români se află în orașele din China aflate în carantină din cauza epidemiei de coronavirus / Alt grup de români se întoarce în țară din Beijing

Ministerul Afacerilor Externe: Trei cetățeni români se află în orașele din China aflate în carantină din cauza epidemiei de coronavirus / Alt grup de români se întoarce în țară din Beijing

Un articol de: Sebastian Pricop - 27 Ian 2020, 17:22
foto: Hepta.ro / Zuma Press / TPG Externe

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României din Beijing se află în contact cu trei cetățeni români care se află în provincia Hubei, respectiv doi în orașul Yichang și unul în Wuhan, unde coronavirusul a provocat victime numeroase, iar autoritățile au instaurat un blocaj total asupra intrărilor și ieșirolor pentru a oprit răspândirea epidemiei.

Cele trei persoane sunt în stare bună de sănătate și se află în contact permanent cu autoritățle române, fiind și cei care au contactat ambasada pentru a își înregistra prezența.

De asemenea, MAE informează că un alt grup de români care s-a aflat în Beijing cu ocazia evenimentelor organizate de Anul Nou Chinezesc urmează să se întoarcă marți în țară. De asemenea, diplomații români au luat legătură și cu studenții români prezenți la studii în China.

Un alt număr important de români se mai află în Hong Kong și Macao, teritorii în care s-au înregistrat cazuri de infectări cu coronavirus

Ministerul de Externe nu a primit nicio solicitare de asistență consulară din partea românilor prezenți în zona.

Redăm mai jos integral precizările Ministerului Afacerilor Externe: 

Potrivit ultimelor informații existente la nivelul Ambasadei României la Beijing, MAE precizează că în evidențele misiunii și-au înregistrat prezența în provincia Hubei trei cetățeni români, respectiv doi în orașul Yichang și unul în Wuhan. Persoanele în cauză au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-și înregistra prezența în regiune, starea lor de sănătate fiind bună.

De asemenea, Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de cetățeni români care se află în Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, însă aceștia au precizat că vor părăsi teritoriul Republicii Populare Chineze în cursul zilei de astăzi, urmând să ajungă  în România în cursul zilei de marți, 28 ianuarie. Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct și prin intermediul rețelelor de socializare, cu studenții români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informații privind prezența lor pe teritoriul acestui stat, dar și pentru a le pune la dispoziție datele de contact ale misiunii diplomatice.

De asemenea, pe baza estimărilor Consulatului General al României la Hong Kong, MAE precizează că în regiunea administrativă specială Hong Kong se află aproximativ 120 cetățeni români, iar în RAS Macao aproximativ 70. Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât și prin e-mail de către mai mulți cetățeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informații despre situația actuală.

Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români afectați de situația din R. P. Chineză. MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autoritățile chineze și participă în mecanismele UE și internaționale privind monitorizarea, cooperarea și acțiunile de asistență / protecție consulară în folosul cetățenilor europeni prezenți în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetățenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei.

În context, MAE a emis atenționări de călătorie atât pentru provincia Hubei din Republica Populară Chineză, cât și pentru regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao, care pot fi consultate la următoarele adrese: www.mae.ro/node/51391 și www.mae.ro/node/51424. Misiunea diplomatică română a transmis aceste atenționări de călătorie și pe grupurile de socializare ale comunității românești din Republica Populară Chineză.

Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să acceseze și site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

MAE reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!

MAE folosește acest prilej pentru a reitera utilitatea operațiunii de înregistrare a prezenței în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acțiunilor de protecție consulară.

Reamintim că peste 80 de oameni au murit în China și peste 2.700 sunt infectați de la apariția acestui coronavirus. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Afacerilor Externe (MAE),   China
 
Loading...