Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Români și polonezi, victime ale ”sclaviei moderne”: Oamenii, tratați ”ca vitele”, în Marea Britanie

Români și polonezi, victime ale ”sclaviei moderne”: Oamenii, tratați ”ca vitele”, în Marea Britanie

Un articol de: - 30 Sep 2014, 12:25
Români și polonezi, victime ale ”sclaviei moderne”: Oamenii, tratați ”ca vitele”, în Marea Britanie Foto: huffingtonpost.co.uk Externe

Mai multe persoane, majoritatea din România și Polonia, sunt victime ale ”sclaviei moderne” în Marea Britanie, unde sunt vândute şi tatuate de membrii grupărilor care vor astfel să-şi marcheze proprietatea, relatează Daily Mail.

Mii de persoane sunt tratate "ca vitele" de bande specializate în "sclavia modernă", care le tatuează şi le forţează să lucreze pe salarii de mizerie.

Potrivit UK Human Trafficking Centre, numărul victimelor aduse ilegal în Marea Britanie a crescut cu 20%, de la 2.255 în 2012, la 2.744 în 2013.

Traficanţii de persoane îşi extind operaţiunile de la prostituţie şi fabrici de droguri, la spălătorii manuale de maşini şi misiuni caritabile fictive.

Victimele sunt vândute şi cumpărate pentru numai 200 de lire sterline (256 de euro) şi puse să muncească sub ameninţarea violenţelor împotriva lor sau a familiilor lor.

Multe dintre victime sunt copii est-europeni aduşi în Marea Britanie pentru a cerşi pe străzi, în timp ce traficanţii le fură ajutoarele sociale primite de la stat.

Adulţii sunt păcăliţi să vină să lucreze în Marea Britanie, adesea prin site-uri de recrutare sau prin agenţii matrimoniale, cu promisiunea unor slujbe bine plătite sau studii. Dar când ajung în ţară, sunt forţaţi să lucreze ca prostituate, la ferme ilegale de canabis, în construcţii sau la ferme izolate.

Victimele provin din 86 de ţări, cele mai multe fiind din România şi Polonia. În mod şocant, o cincime, respectiv 602 victime, sunt copii, iar mulţi dintre aceştia sunt forţaţi să cerşească, să se prostitueze sau să lucreze ca sclavi în locuinţele unor persoane.

Există un număr tot mai mare de victime britanice (una din 14), dintre care multe sunt persoane fără adăpost şi vulnerabile, păcălite să muncească pentru familii nomade, sau trimise în Suedia şi Norvegia, unde pavează drumuri şi alei timp de 14 ore pe zi.

Întrebat despre taturea victimelor de către traficanţi, Liam Vernon, de la National Crime Agency (NCA), a declarat că aceste simboluri sunt folosite pentru a "semnala proprietatea".

"Este o marcare, pur şi simplu. Marchezi vitele, nu pot formula în termeni mai precişi. Aşa îi văd infractorii pe oameni, ca pe un bun care poate fi cumpărat şi vândut. Asta vine cu preţul mizeriei şi al traumelor fizice şi psihice", a precizat Vernon.

Citeşte mai multe despre:   romani,   victime,   oameni,   Marea Britanie