Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe România, Bulgaria şi Cehia, avertizate de CE privind transparenţa achiziţiilor în domeniul apărării

România, Bulgaria şi Cehia, avertizate de CE privind transparenţa achiziţiilor în domeniul apărării

Guvernele român, bulgar şi ceh au primit scrisori de îngrijorare din partea Comisiei Europene privind încheierea unor contracte de achiziţii de avioane de luptă fără organizarea unor licitaţii, scrie Business New Europe.

"România pare că va intra într-o nouă confruntare cu Bruxelles-ul, alăturându-se Bulgariei şi Cehiei, aflate pe o listă a unor ţări care au fost avertizate în legătură cu transparenţa achiziţiilor în domeniul apărării", scrie publicația.

Business New Europe anunță că CE a confirmat transmiterea scrisorilor către guvernele celor 3 țări, scrisori datând din 15 mai 2012, menționând importanța legislaţiei Uniunii Europene în domeniu.

România, Bulgaria și Cehia s-au arătat interesate să achiziţioneze avioane de luptă, în cadrul unui program de achiziţii în ţări emergente din Europa care ar urma să genereze în următorii zece ani vânzarea a peste 200 de avioane, potrivit unor estimări ale industriei apărării.

Licitaţiile avioanelor de luptă sunt considerate cruciale pentru o industrie care este afectată de reduceri bugetare şi pierderi de locuri de muncă, lucru care explică totodată competiţia dură dintre producători.

Cmisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii Michel Barnier, cel care supraveghează licitaţiile publice organizate în cele 27 de state din blocul european, "reaminteşte" miniștrilor Apărării Bulgaria, România şi Cehia directivele UE privind organizarea de licitaţii în vederea achiziţiilor şi nevoia de transparenţă în cadrul unor asemenea proceduri.

"Orice anunţ în vederea unui contract trebuie să fie publicat în Jurnalul Oficial (al UE)", scrie Barnier, citat de BNE, în această scrisoare, al cărui conţinut a fost divulgat revistei de către "surse din cadrul industriei" pe care nu le numeşte. "Procedura de achiziţie trebuie să fie deschisă tuturor pentru a preveni discriminarea companiilor din statele membre", se mai subliniază în scrisoare, potrivit revistei.

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria,   Cehia