Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe România, criticată pentru subminarea statului de drept şi a separării puterilor. CE acuză presiuni exercitate de Guvern asupra justiției

România, criticată pentru subminarea statului de drept şi a separării puterilor. CE acuză presiuni exercitate de Guvern asupra justiției

UPDATE: Potrivit jurnaliștilor de la România Liberă, proiectul de raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare este ”devastator” pentru România și prezintă o serie de măsuri care trebuie analizate de urgență de către autoritățile de la București.

Astfel se solicită următoarele:

- Guvernul şi oamenii politici de la toate nivelurile să respecte principiul separării puterilor în stat deoarece ”Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorarea privind recentele presiuni exercitate de membrii Guvernului României şi de politicieni asupra Curţii Constituţionale: acestea sunt intervenţii innaceptabile împotriva unei instituţii judiciare independente

- autorităţile române să redea de urgenţă competenţele Curţii Constituționale, după recentele limitări impuse instituției prin OUG.

”Comisia va monitoriza îndeaproape evoluţiile în această situaţie", se mai arată în proiectul de raport.

Comisia Europeană critică România și Bulgaria pentru minimizarea importanței reformelor judiciare și ineficiența rezultatelor în lupta împotriva corupției și a crimei organizate, scrie Focus News.

Agenția se referă în principal la situția Bulgariei, dar se menționează că poziția CE față de România este similară. Toate informațiile apar într-o variantă reliminară a raportului de monitorizare a justiției din Bulgaria, care se va reflecta în raportul MCV ce urmează a fi prezentat pe 18 iulie.

Sofia este criticată pentru minizarea importanţei reformelor judiciare şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, în timp ce România este criticată pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept şi separarea puterilor, arată sursa citată.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este menţinut atât pentru Sofia, cât şi pentru Bucureşti, pe o perioadă nedefinită, iar următoarele rapoarte urmează să fie prezentate la sfârşitul lui 2013 şi, respectiv, la sfârşitul lui 2012, adaugă aceeaşi sursă.

Citeşte mai multe despre:   raportul MCV,   incredere,   coruptie