Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe România a câştigat un proces important la Washington: "Considerăm încheiate episoadele băieţilor deştepţi din energie"

România a câştigat un proces important la Washington: "Considerăm încheiate episoadele băieţilor deştepţi din energie"

Un articol de: B1.ro - 12 Noi 2018, 22:33
România a câştigat un proces important la Washington: "Considerăm încheiate episoadele băieţilor deştepţi din energie" Externe

Tribunalul arbitral internaţional de la Washington a dat câştig de cauză României în procesul deschis de Alpiq AG Elveţia împotriva statului român. Astfel, prin decizia dată în 9 noiembrie, instanța a acordat câștig de cauză României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG Elveția de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.

"Decizia CSID închide încă un capitol sumbru din saga baieților deștepți. A fost o lecție dură nu doar pentru companie, ci și pentru economia românească în ansamblu. Faptul că Ministerul Energiei a câștigat această bătălie pentru români și pentru Hidroelectrica nu poate decât să ne bucure. Ni se certifică faptul că, la capătul unei lupte de uzură, a fost făcută dreptate. Ne dorim ca, pe viitor, nimic să nu mai umbrească potențialul companiei.

Considerăm încheiate episoadele "băieților deștepți" sau a investițiilor făcute fără sens și justificare economică. Hidroelectrica poate și merită mai mult." – a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului companiei Hidroelectrica, potrivit DCNews.

Procedura de arbitraj internaţional a fost deschisă de Alpiq AG în 2014 după mai multe procese pierdute cu Hidroelectrica. Compania elveţiană a acuzat România de încălcarea drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocând exproprierea investiției și încălcarea obligației statului român de a acorda un tratament just și echitabil.

Toate acestea au fost respinsă însă de Tribunalul arbitral internaţional de la Washington.
 

Citeşte mai multe despre:   hidroelectrica