ROMÂNIA se regăsește în telegramele diplomaților europeni dezvăluite de hackeri, în capitolul despre situația din Ucraina! Moldova este menționată și ea

ROMÂNIA se regăsește în telegramele diplomaților europeni dezvăluite de hackeri, în capitolul despre situația din Ucraina! Moldova este menționată și ea
sursă foto: eluniversal.com

Lumea europeană a fost zguduită de-a dreptul, după ce New York Times a anunțat că a primit peste 1.100 de telegrame de la niște hackeri, care conțin declarațiile mai multor diplomați europeni privind relația dificilă cu administrația Trump, eforturile de a gestiona relația cu China și Rusia, precum și temerile cum că Iranul și-ar putea relansa programul nuclear.

România n-a fost nici ea ocolită de mențiunile în aceste telegrame. Țara noastră figurează în Raportul săptămânal al delegației UE în Ucraina, distribuit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE). Documentul vorbește despre situația securității din Est, despre situația umanitară din Ucraina, despre tensiunile de la Marea Azov, despre controversele din sistemul de justiție ucrainean etc.

Astfel, România apare în capitoul privind deficitul de clor din Ucraina, care cuprinde informații potrivit cărora: Într-o întâlnire cu SEAE, vicepremierul ucrainean Zubko susține că patronul DniproAzot, oligarhul extrem de influent Kholomoiskiy, încearcă să manipuleze piața și să șantajeze Guvernul în speranța că va obține prețuri reduse la gaz pentru compania sa. Prin urmare, Ucraina se gândește să balanseze deficitul de clor prin importul din țări ca România, Polonia sau Uzbekistan.

Moldova, apare și ea în telegramele diplomaților europeni
La rândul ei, Moldova se regăsește în telegramele diplomaților europeni despre summit-ul de la Helsinki dintre Trump și Putin. În aceste documente, SEAE vorbește despre cum Rusia a încălcat în repetate rânduri deciziile lansate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În acest context, SEAE spune că Rusia n-a respectat drepturile de proprietate a peste 1.500 de cetățeni moldoveni din regiunea separatistă Transnistria, motiv pentru care trei companii din Moldova îi cer Rusiei să plătească despăgubiri totale de aproape 2,5 milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe