Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe “România: SIDA în vene?” Reportaj France 2 despre sistemul sanitar românesc

“România: SIDA în vene?” Reportaj France 2 despre sistemul sanitar românesc

Un reportaj realizat de televiziunea France 2 despre bolnavii de SIDA pune într-o lumină negativă imaginea României în ochii comunităţii internaţionale.

După ce la începutul anilor ’90 jurnaliştii străini veneau în România să dezvăluie situaţia şocantă din sistemul sanitar românesc, care se confrunta cu două  probleme majore – numărul mare al infecţiilor cu virusul HIV şi al copiilor cu handicap – acum, într-un moment când  România este membră a Uniunii Europene, jurnaliştii francezi au realizat un nou reportaj care afectează imaginea ţării.

Reportajul prezintă povestea a trei  tineri în vârstă de 20 de ani – Gabriel, Erica şi Adriana – care trăiesc în cartierul bucureştean Ferentari şi sunt seropozitivi.

"Este istoria unei generaţii care este îngrijorată, mai mult decât altele, de problema SIDA în România. O generaţie care, probabil, se confruntă cu un nou flagel: noile reglementări privind prescripţia de medicamente riscă să mărească foarte mult numărul tinerilor toxicomani, amplificâand riscurile şi pericolele, într-un moment în care ţara se plânge de o penurie de tratamente până la sfârşitul anului", se arată în reportaj.

Reportajul a stârnit atât reacţii de admiraţie, cât şi de indignare din partea cititorilor.

Un jurnalist român a comentat, pe site-ul publicaţiei, că informaţiile furnizate sunt “incomplete” şi nu prezintă “în mod imparţial” realitatea din România.

“Da, o parte din populaţia Bucureştiului este seropozitivă. Da, asociaţiile au făcut o treabă bună pentru a-i ajuta pe bolnavi.  (…) Sunt 18.000 de seropozitivi în România şi 120.000 în Franţa. (…) Pentru a nu menţiona informaţii incomplete: Ferentari, cartierul pe care l-aţi vizitat, este unul dintre cele mai sărace zone ale oraşului…”, spune jurnalistul, întrebând retoric: “Ce aveţi împotriva României?”.

Reportajul jurnaliştilor francezi apare într-un moment tensionat între România şi Franţa, în principal din cauza incidentelor privind expulzarea cetăţenilor români de etnie rromă.

Citeşte mai multe despre:   Franta\,   HIV