Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Românii din Serbia şi Ucraina, victime ale tăierii bugetului ICR

Românii din Serbia şi Ucraina, victime ale tăierii bugetului ICR

Efectele negative ale tăierii bugetului Institutului Cultural Român se fac deja simţite. Afectaţi de această decizie a Guvernului sunt românii din afara graniţelor.

Institutul a fost nevoit să anuleze mai multe proiecte culturale care ar fi trebuit să se desfăşoare zilele acestea în Serbia şi Ucraina.

Sărbătoarea Zilei Limbii Române în comunităţile istorice din vecinătatea ţării noastre ar fi trebuit să fie marcată de mai multe evenimente culturale. Acestea au fost insa anulate după ce Guvernul a decis să micşoreze bugetul ICR cu 30%.

Reprezentanţii comunităţilor române s-au declarat extrem de nemulţumiţi de această situaţie.

Este regretabilă tăierea bugetului. ICR nici măcar nu pomeneşte de această importantă sărbătoare care este Ziua Limbii Române sau de miile de români care rămân profund dezamăgiţi dacă aceste evenimente nu au loc. ICR pomeneşte de cărţi, expoziţii şi alte evenimente, dar nimic de Ziua Limbii Române”, a declarat Ştefan Mihailov, liderul românilor din Serbia, conform Adevărul.

Să nu conteze pentru ICR această zi sărbătorită de românii de pretutindeni?", se intreabă Ştefan Mihailov, liderul românilor din Serbia.

Reprezentanţii ICR susţin că regretă această situaţie şi arată cu degetul către Executiv.

O situaţie asemănătoare se înregistrează în Ucraina unde au fost anulate mai multe concerte dedicate evenimentului.

Guvernul a redus bugetul Institutului cu 14,5 milioane de lei. Banii rămaşi sunt însă deja cheltuiţi, iar ICR are un deficit de 5 milioane. În aceste condiţii şi celelalte proiecte programate până la sfârşitul anului ar putea fi anulate.

Afectată va fi şi participarea României în calitate de ţară invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris. ICR avea deschisă o linie specială de finanţare pentru a realiza cât mai multe traduceri din limba franceză, pentru standul româniei de la Paris. Aceste activităţi însă nu vor mai avea fonduri de acum încolo.

Fondurile ICR tăiate de Guvern fac victime
Embed:

 
Citeşte mai multe despre:   Guvernul Romaniei,   victime,   Serbia,   romani