Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Romanul celebru al Agatha Christie, „Zece negri mititei”, își schimbă numele. Care va fi noul titlu al bestseller-ului (VIDEO)

Romanul celebru al Agatha Christie, „Zece negri mititei”, își schimbă numele. Care va fi noul titlu al bestseller-ului (VIDEO)

Un articol de: Roxana Mirea - 26 Aug 2020, 18:11
Romanul celebru al Agatha Christie, „Zece negri mititei”, își schimbă numele. Care va fi noul titlu al bestseller-ului (VIDEO) sursa Foto: theguardian.com Externe

Romanul scris de Agatha Christie, „Zece negri mititei”, își schimbă titlul și va apărea într-o versiune revizuită în Franța, renunțându-se la cuvântul „negru”. Această decizie a fost luată de strănepotul lui Agatha Christie, James Prichard.

 

Cum se va numi acum celebrul roman al Agathei Cristie

 

„Zece negri mititei", bestseller-ul Agathei Christie, se va numi „Erau zece”, iar decizia îi aparțien strănepotului scriitoarei, James Prichard, potrivit RTL.

Romanul a fost scris în anul 1938, iar titlul original este „10 Little Niggers”. De asemenea, cuvântul „negru” apare de 74 de ori în carte.

James Prichard și-a justificat alegerea amintind de controversa generată de filmul „Pe aripile vântului”, peliculă retrasă de pe platforma HBO Max pentru a fi "contextualizat”, odată cu protestele antirasiste din SUA.

„Când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, erau folosite cuvinte uitate acum. (...) Opinia mea este că Agathei Christie (...) nu i-ar fi plăcut ca cineva să fie rănit de vreun rând de-al său. Astăzi, din fericire, putem repara (...) Pentru mine are sens: nu aș vrea ca un titlu să distragă cuiva atenția de la ceea ce are de făcut. Dacă doar o persoană ar simți asta, ar fi prea mult. Nu mai trebuie folosiți termeni care ar putea răni: acesta este comportamentul pe care trebuie să îl adoptăm în 2020”, a afirmat strănepotul Agathei Christie.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

 

Despre ce este vorba în „Zece negri mititei”

 

„Zece negri mititei” este un roman polițist și este considerat capodopera Agathei Christie. Romanul a fost pentru prima oară publicat în Regatul Unit, de către editura Collins Crime Club, pe 6 noiembrie 1939.

„Zece negri mititei” este cea mai bine vândută carte a autoarei, cu peste 100 milioane de exemplare vândute, fiind, în același timp, și cel mai bine vândut roman polițist, precum și una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile.

În roman, zece oameni sunt ademeniți să vină pe o insulă sub diferite pretexte. Fiecare dintre ei a fost făptaș al unei crime, dar fie a scăpat de justiție, fie a comis un act care nu poate fi sancționat legal. Oaspeții sunt acuzați de "crimele" lor în prima seară, prin intermediul unei înregistrări de gramofon și sunt informați că au fost aduși pe insulă să plătească pentru ce au făcut. Ei sunt singuri pe insulă și nu pot scăpa, din cauza distanței prea mari de uscat, dar și din cauza vremii capricioase. Fiecare dintre cei zece sunt omorâți. Nimeni nu pare să fi rămas în viață după ce ultima persoană moare. O confesiune, sub forma unui epilog al romanului, dezvăluie cum au avut loc toate crimele, dar și cine este făptașul.