Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia a încercat să provoace navele care iau parte la manevrele “Sea Breeze 2020” din Marea Neagră. La exercițiul NATO participă și România

Rusia a încercat să provoace navele care iau parte la manevrele “Sea Breeze 2020” din Marea Neagră. La exercițiul NATO participă și România

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 23 Iul 2020, 11:38
Rusia a încercat să provoace navele care iau parte la manevrele “Sea Breeze 2020” din Marea Neagră. La exercițiul NATO participă și România Foto: ukrmilitary.com Externe

Navele Rusiei au încercat să desfășoare acțiuni de provocare și intimidare miercuri, în timpul exercițiul multinațional NATO “Sea Breeze 2020” din Marea Neagră, susțin surse militare ucrainene. Corveta bulgară Bodri a fost urmărită de o navă din cadrul Pazei de Coastă a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care i-a cerut să părăsească raionul în interiorul căruia își desfășura manevrele. Totuși, harta raioanelor notificate arată că Rusia „s-a suprapus” peste principalele două raioane rezervate de Ucraina pentru exercițiu. Nu e prima dată când Moscova recurge la astfel de tactici.

 

Forțele navale rusești au încercat să provoace navele care participă la exercițiul NATO “Sea Breeze 2020

 

În timpul exercițiilor navale desfășurate în Marea Neagră în cadrul “Sea Breeze 2020”, Rusia a încercat să intimideze participanții.

O navă din cadrul Pazei de Coastă a Serviciului Federal de Securitate din Rusia a urmărit corveta bulgară Bodri și i-a cerut să părăsească raionul pe motiv că acesta face parte din Zona Economică Exclusivă a Rusiei și că este închis, susțin surse militare ucrainene.

Andrii Klimenko, reprezentantul ONG-ului ucrainean „Institutul pentru cercetări strategice pentru Marea Neagră”, a dat, însă, publicității harta raioanelor pe care Ucraina, ca organizator al exercițiului NATO, le-a notificat. Harta arată că Rusia „s-a suprapus” peste principalele două raioane rezervate de Ucraina, informează Ukrmilitary.com.

Cu contur verde-lime sunt zonele în care acționează navele românești, cele roz sunt în responsabilitatea navelor turcești, în raioanele cu contur galben sunt navele ucrainene, iar în cele umplute cu verde închis acționează preponderent nave bulgare. În același timp, raioanele cu contur roșu, neumplute, sunt “blocate” (notificate ulterior) de Rusia, cele din vest și nord fiind suprapuse cu zone în care acționează navele bulgare, respectiv ucrainene.

Sursă Foto: ukrmilitary.comA venit acasă și și-a găsit soţul în pat. Când a dat aşternutul la o parte, a împietrit! A plâns ...

 

Nu e prima dată când navele rusești încearcă să intimideze participanții la exercițiile NATO

 

Defense România explică faptul că legislația internațională permite statelor să desfășoare activități militare în spațiul aerian internațional sau în zona maritimă internațională, atât timp cât anunță înainte ce intenții au, astfel încât să nu existe suprapuneri și să nu se producă incidente.

În ultimii ani, însă, acest cadru este folosit de Rusia pentru a-și afișa forța în Marea Neagră. Ea încearcă să controleze accesul naval, exagerând dimensiunile și perioadele de notificare ale raioanelor și alegând strategic pozițiile acestora.

În 2019, cu câteva zile înainte să înceapă “Sea Breeze”, Rusia a blocat un raion naval foarte mare din nord-vestul Mării Negre, chiar în zona în care urma să aibă loc faza activă a exercițiului.

Ulterior, la sfârșitul lunii august 2019, o acțiune de aceeași natură a Rusiei a fost la un pas să dea naștere unui nou incident ruso-ucrainean, chiar în proximitatea României, la aproximativ 180 km de Sulina.

 

Nave din opt state participă la exercițiul NATO “Sea Breeze 2020” din Marea Neagră

 

La ediția din acest an a exercițiului Sea Breeze participă 26 de nave din opt ţări, printre ele SUA, Bulgaria, Norvegia, România, Spania şi Turcia.

România participă, alături de alte șapte state, la exercițiul NATO “Sea Breeze 2020” din Marea Neagră

Ucraina, ca organizator, vrea să arăte sprijinul occidental de care se bucură pe fondul tensiunilor persistente cu Moscova.

La exercițiu participă și Georgia, care nu este membră a NATO, dar aspiră să devină, la fel ca Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a citat luni o declaraţie a comandamentului Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit căruia navele americane aflate în zonă sunt monitorizate cu atenţie.
 

Citeşte mai multe despre:   exercitiu NATO,   Marea Neagra,   Sea Breeze 2020,   manevre militare,   Rusia,   nave rusesti