Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia, acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că ar fi efectuat un nou atac cibernetic de amploare. Ce țară a fost vizată și ce avertisment a transmis SUA către Rusia

Rusia, acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că ar fi efectuat un nou atac cibernetic de amploare. Ce țară a fost vizată și ce avertisment a transmis SUA către Rusia

Un articol de: Tudor Ionescu - 20 Feb 2020, 20:40
Foto: Vladimir Putin (sursă: Facebook / Vladimir Putin) Externe

Marea Britanie şi Statele Unite au acuzat Federaţia Rusă că, în 2019, ar fi efectuat un atac cibernetic de amploare la adresa Georgiei care ar fi perturbat câteva mii de site-uri, arată CNN.

Atacul ar fi fost efectuat de Direcția Principală de Informații (GRU), care sunt serviciile de informaţii ale Armatei ruse. 

"Pe 28 otombrie 2019, Centrul pentru Tehnologii Speciale (cunoscută şi drept GTsST, Unitatea 74455 sau Sandworm) din cadrul Direcției Principale de Informații a efectuat un atac cibernetic de amploare împotriva statului Georgia", a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo.

"Statele Unite face apel la Rusia să înceteze acest comportament la adresa Georgiei sau în altă parte. Ne oferim, de asemenea, susţinerea pentru Georgia şi pentru populaţia ei, cu scopul îmbunatăţirii securităţii ei cibernetice, pentru combaterea actorilor cibernetici rău-intenţionaţi", a adăugat Mike Pompeo.

În cadrul operaţiunii la care Mike Pompeo face referire, hackerii ruşi au atacat aproximativ 2.000 de site-uri din Georgia, printre care şi cele al președinției, al unor tribunale și al unor instituţii media. Site-urile vizate de atacul cibernetic afișau fotografia fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, care era însoțită de inscripția în engleză "I'll be back!" ('Ma voi întoarce!')

Atacurile cibernetice sunt, de fapt, frecvent utilizate de Federaţia Rusă ca un instrument de destabilizare a instituţiilor statelor din jur (prin trimiterea de viruşi, de exemplu) sau pentru obţinerea de informaţii clasificate.

"Poziţia guvernului Statelor Unite a fost clar: vom apăra interesele critice ale partenerilor şi aliaţilor noştri şi vom ţine Federația Ruse răspunzătoare pentru aceste acţiuni destabilizatoare", a declarat Carla Gleason, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Georgia este un stat care, în mod tradiţional, a fost ostil Rusiei. Acest lucru a fost cu atât mai valabil în timpul mandatului lui Mihail Saakașvili, când a şi avut loc Războiul Ruso-Georgian (în 2008).

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Georgia,   Mike Pompeo,   atac cibernetic