Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia anunță că e dispusă să îngheţe numărul de focoase nucleare pentru a prelungi cu un an Noul START

Rusia anunță că e dispusă să îngheţe numărul de focoase nucleare pentru a prelungi cu un an Noul START

Un articol de: George Lupu - 20 Oct 2020, 16:29
Rusia anunță că e dispusă să îngheţe numărul de focoase nucleare pentru a prelungi cu un an Noul START Sursa Foto: Cancan.ro Externe

Rusia a anunţat marţi că este dispusă să îngheţe numărul total de focoase nucleare de care dispune, dacă Statele Unite iau aceeași măsură, în contextul în care discuțiilor despre prelungirea cu un an al Noului START, ultimul tratat de control al armamentului rămas în vigoare între cele două mari puteri, informează Reuters.

În lipsa unei prelungiri, tratatul urmează să expire în februarie. Săptămâna trecută, Washingtonul a respins oferta Moscovei de prelungire necondiţionată cu un an, susţinând că nicio propunere care nu ia în considerare îngheţarea tuturor focoaselor nucleare nu intră în discuţie.
 

Cu toate acestea, marți, autoritățile de la Moscova au anunțat că Rusia propune prelungirea Noului START cu un an şi este gata să îşi ia alături de Statele Unite un angajament politic la îngheţarea pe perioada respectivă a numărului de focoase nucleare deţinute de cele două părţi.

Tratatul semnat în 2010 limitează arsenalele nucleare strategice. Reuters apreciază că un succes al tratativelor de prelungire ar reprezenta un eveniment pozitiv neobişnuit în relaţiile bilaterale deteriorate. Un eşec ar însemna prăbuşirea principalului pilon al echilibrului nuclear şi ar crea noi tensiuni.

Disputa legată de Noul START durează de câteva luni. Statele Unite au cerut Chinei să se alăture unui nou tratat, mai cuprinzător, care să îl înlocuiască pe cel în vigoare, însă Beijingul a refuzat.

Anul trecut, SUA s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în perioada războiului rece, prin care erau interzise rachetele balistice şi de croazieră, atât convenţionale cât şi nucleare, lansate de la sol şi cu raze de acţiune între 500 şi 5000 de kilometri.

Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat INF, ceea ce partea rusă nu a recunoscut.

 

SUA refuză propunerea lui Vladimir Putin din cadrul Tratatului de dezarmare nucleară

 

„Este inacceptabil", a reacţionat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Robert O'Brian, invitând Rusia să "revină asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor".

SUA au propus anterior o prelungire a New Start pentru un an în schimbul unei îngheţări a numărului de ogive nucleare ale SUA şi ale Rusiei în perioada respectivă.

Aceasta ar fi fost o victorie pentru ambele tabere şi credem că ruşii erau pregătiţi să accepte această propunere când l-am întâlnit pe omologul meu la Geneva. Răspunsul preşedintelui rus în prezent vizează prelungirea New Start fără îngheţarea ogivelor nucleare şi aceasta este inacceptabil.

Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   SUA,   New Start