Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia cere României și SUA să renunțe la scutul antirachetă de la Deveselu, „cât nu este prea târziu” (VIDEO)

Rusia cere României și SUA să renunțe la scutul antirachetă de la Deveselu, „cât nu este prea târziu” (VIDEO)

Un articol de: - 13 Oct 2015, 08:15
Rusia cere României și SUA să renunțe la scutul antirachetă de la Deveselu, „cât nu este prea târziu” (VIDEO) Foto: bzv.ro Externe

În opinia Rusiei, elementele antirachetă care urmează să fie instalate pe teritoriul României, la Deveselu, încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF). În acest context, Rusia cere României și SUA să renunțe la montarea acestor sisteme, “cât nu este prea târziu”.

Potrivit Interfax, citat de mediafax,  directorul Departamentului pentru neproliferare și controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov, a declarat că instalarea sistemelor de tip MK-41 “riscă să devină o provocare gravă la adresa securității internaționale”.

"Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare. Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu", a declarat Mihail Ulianov.

Rusia a declarat de mai multe ori că sistemele care urmează să fie instalate în România și Polonia încalcă întrevederile Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). Adjunctul ministrului rus de Externe a declarat că aceste sisteme sunt folosite pentru lansarea de rachete cu rază medie și lungă de acțiune, acestea fiind interzise prin Tratatul forțelor nucleare intermediare.

Ca reacție la acuzațiile Moscovei, Președinția Statelor Unite a declarat de mai multe ori că sistemul antirachetă montat în România nu încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare.

Aflat în vizita oficială în SUA, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a declarat că sistemul va fi funcțional până la sfârșitul anului.

"În planul cooperării strategice s-a discutat foarte mult despre importanţa facilităţii de la Deveselu, pe care o vom operaţionaliza până la sfârşitul acestui an, acest lucru fiind o dovadă în plus a capacităţii României de a se încadra în ansamblul măsurilor de protecţie al NATO în regiune", a transmis vicepremierul Gabriel Oprea.

Moscova a anunțat de mai multe ori că sistemele care urmează să fie instalate la Deveselu și cel din Polonia încalcă principiile Tratatului INF, dar și faptul că avioanele fără pilot  fabriecate de către SUA, intră clar la categoria rachetelor de croazieră.

Rusia cere României să renunțe la instalarea sistemului antirachetă


 

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Rusia,   Deveselu,   scut antiracheta,   Moscova