Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia, în criză financiară? Cheltuielile militare au scăzut masiv, pentru prima dată după 20 de ani

Rusia, în criză financiară? Cheltuielile militare au scăzut masiv, pentru prima dată după 20 de ani

Un articol de: - 02 Mai 2018, 13:49
Rusia, în criză financiară? Cheltuielile militare au scăzut masiv, pentru prima dată după 20 de ani Externe

Cheltuielile militare ale Rusiei s-au diminuat în 2017 cu 20%, la 66,3 miliarde de dolari, arată Institutul Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm, citat de AFP. Ultima astfel de scădere s-a înregistrat în 1998, an în care Rusia se confrunta cu o importantă criză financiară. De data aceasta, se pare că de ”vină” ar fi sancţiunilor economice impuse ţării, urmare a implicării slaeîn conflictul din Ucraina și anexării peninsulei Crimeea.
"Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia, dar bugetul militar a fost limitat de dificultăţile economice pe care le cunoaşte ţara din 2014", a explicat Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI.
Până în 2016, bugetul Moscovei destinat apărării nu a fost afectat de aceste tăieri, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu bugetele educației sau infrastructurii.
Raportul vine în contextul în care confruntarea între occidentali şi Rusia a atins niveluri neegalate de la finalul Războiului Rece, după otrăvirea, pe etritoriul britanic, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, dra și după loviturile SUA, Franţei şi Regatului Unit contra regimului sirian, aliat Rusiei, ca ripostă la un presupus atac chimic.
În 2017, cheltuielile militare mondiale s-au ridicat la 1.739 miliarde dolari, o creştere de 1,1% faţă de anul anterior. Cheltuielile militare în Europa Centrală şi de Vest au crescut cu 12%, respectiv, 1,7%, în parte din cauza ameninţării ruse crescânde.  Statele Unite rămân ţara care cheltuie cel mai mult, cu 610 miliarde de dolari investiţi în apărare, în 2017. 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Rusia