Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia minimalizează importanţa Debarcării din Normandia: "Nu a avut vreo influenţă decisivă la victoria determinată deja de Armata Roșie"

Rusia minimalizează importanţa Debarcării din Normandia: "Nu a avut vreo influenţă decisivă la victoria determinată deja de Armata Roșie"

Un articol de: Sebastian Pricop - 06 Iun 2019, 15:41
Rusia minimalizează importanţa Debarcării din Normandia: "Nu a avut vreo influenţă decisivă la victoria determinată deja de Armata Roșie" Foto: Hepta - Aleksey Nikolskyi Externe

Cu ocazia comemorări a 75 de ani de la Debarcarea aliaţilor, la 6 iunie 1944, în Normandia, Rusia a ieşit public un mesaj provocator în cere să nu se "exagereze” importanţa acestui eveniment pentru înfrângerea Germaniei naziste şi astfel să "micşoreze” astfel eforturile depuse de Uniunea Sovietică.

„Aportul Aliaţilor în înfrângerea celui de-al Treilea Reich este clar. Însă nu trebuie exagerat şi să se micşoreze prin asta semnificaţia eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice, fără care această victorie pur şi simplu nu ar exista”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Mai mult, aceasta a denunţat o "reiscrie a istoriei" prin filme şi articole de presă care pun rolul Statelor Unite drept decisiv pentru victoria aliaţilor din Al Doilea Război Mondial.

"Debarcarea din Normandia nu a avut vreo influenţă decisivă în ieşirea din al Doilea Război Mondial (...), determinată deja de victoria Armatei Roşii, înainte de toate la Stalingrad, Kursk”, a susţinut Zaharova.

Această declaraţie vine fix când Donald Trump, Emmanuel Macron, regina Elisabeta a II-a şi 300 de veterani au lansat miercuri, la Portsmouth, în sudul Angliei, evenimente care marchează 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, la 6 iulie 1944. Comemorările continuă joi cu mai multe evenimente ce vor avea loc în Franţa.

Vladimir Putin şi autorităţile ruse nu participă la evenimente organizate cu ocazia comemorării Debarcării din Normandia şi denunţă de mulţi ani uitarea în care a căzut, în opinia lor, în Occident considerabilele sacrificii şi cele 27 de milioane de morţi sovietici în al Doilea Război Mondial.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Statele Unite