Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia a pregătit un proiect de lege care permite DOBORÂREA avioanelor de PASAGERI. În ce condiţii ar putea fi posibil acest lucru

Rusia a pregătit un proiect de lege care permite DOBORÂREA avioanelor de PASAGERI. În ce condiţii ar putea fi posibil acest lucru

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 16:56
Externe

Ministerul Apărării rus a pregătit un proiect de act normativ care, în situaţia în care va şi fi adoptat, va permite doborârea avioanelor de pasageri aflate în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse, informează Radio Europa Liberă.

Doborârea avionului ar putea fi făcută în situaţia în care o aeronavă civilă intra neautorizată în spaţiul aerian rusesc, dacă nu reacţionează la semnalele de avertizare şi la focurile de avertisment, dacă zborul respectiv riscă să ducă la decese în masă sau la catastrofe ecologice..

Documentul mai prevede şi obligativitatea armatei ruse de a reacţiona în cazul în care o aeronavă neidentificată se apropie la o distanţă mai mică de 50 de kilometri de spaţiul aerian rusesc sau dacă se estimează că există riscul efectuării unui atac asupra unui obiectiv strategic.

În situaţia violării spaţiului aerian de către un aparat militar, el trebuie forţat ori să aterizeze pe un aeroport rusesc, ori să părăsească spaţiul aerian al Rusiei. De asemenea, în cazul în care nu răspunde la semnale, el ar trebui să fie doborât.

Potrivit legislaţiei actuale, un avion de pasageri nu poate fi doborât dacă nu este "un pericol real de a fi înregistrate pierderi de vieţi omeneşti sau catastrofe ecologice". În plus, potrivit unei rezoluţii din 1994, forţelor armate ruseşti le este interizs să doboare un avion civil dacă se ştie că la bord se află pasageri.

Ce nu reiese din proiectul de lege, este ce proceduri va utiliza armata rusă pentru a stabili dacă un avion reprezintă un potenţial pericol sau nu. Mai ales că Rusia are un istoric sumbru în ceea ce priveşte doborârea de avioane civile.

În anul 1978, două persoane au murit după ce un avion militar sovietic a deschis focul asupra unei aeronave de pasageri sud-coreene de tip Boeing, în 1983 armata sovietică a doborât o aeronavă Boeing 747, a companiei sud-coreene Korean Airlines, cu 269 de pasageri la bord, iar în 2014, un lansator de rachete sol-aer rusesc a doborât un avion aparţinând companiei Malaysia Airlines, deasupra Ucrainei. La bordul acelui aparat se aflau 283 de pasageri.

Proiectul legislativ a fost deja postat pe site-ul guvernului de la Moscova.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   avion de pasageri
 
 
 
Loading...