Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia pregătește un vaccin împotriva COVID-19 care ar putea oferi o imunitate de până la 17 ani

Rusia pregătește un vaccin împotriva COVID-19 care ar putea oferi o imunitate de până la 17 ani

Un articol de: Beatris Ionita - 02 Mar 2021, 00:08
Rusia pregătește un vaccin împotriva COVID-19 care ar putea oferi o imunitate de până la 17 ani foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA Externe

Cercetătorii ruși se pregătesc să înceapă testele clinice, din luna iulie, pentru un nou tip de vaccin anti-COVID-19. Noul ser ar fi capabil să genereze imunitate la nivel celular de până la 17 ani.

Potrivit agrepres. este vorba despre o formulă de ultimă generaţie, dezvoltatăpe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, „întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”, a precizat directoarea Agenţiei Federală Medico-Biologică a Rusiei, Veronika Skvorţova. 

„Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, explică  Skvorţova, potrivit agenţiei EFE.

”În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea, semnalând totodată că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rusia a realizat până în prezent trei vaccinuri anti-COVID-19, respectiv Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac.

În prezent se află în faza a treia a testelor clinice o versiune a vaccinului Sputnik V, denumită ”Sputnik Light”, care va fi administrat într-o singură doză şi va fi destinat în principal ţărilor confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie temporară de imunizare a populaţiei.
 

Citeşte mai multe despre:   vaccin anti-COVID,   Rusia,   imunitate