Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia respinge scenariul retragerii trupelor din Transnistria, după apelul lansat de Maia Sandu

Rusia respinge scenariul retragerii trupelor din Transnistria, după apelul lansat de Maia Sandu

Un articol de: George Lupu - 30 Noi 2020, 18:11
Rusia respinge scenariul retragerii trupelor din Transnistria, după apelul lansat de Maia Sandu foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi Externe

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia respinge apelurile preşedintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană. Acesta a precizat că o astfeld e decizie ar conduce la o destabilizare a regiunii.

Rusia îndeplineşte o funcţie foarte importantă (...) Şi, desigur, o modificare de statu-quo, care se bazează pe spiritul şi litera dreptului internaţional, ar putea conduce la o destabilizare serioasă', le-a declarat Peskov reporterilor la Moscova, citat de Reuters.

Reacția oficialului rus vine după ce Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea grupului operativ al forţelor ruse în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

Preşedintele ales a precizat ca poziţia oficială a Chişinăului este şi va fi în continuare că aceste trupe şi muniţia militare trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu referire la statutul pacificatorilor ruşi, Maia Sandu a reiterat poziţia exprimată şi anterior de Chişinău potrivit căreia misiunea de pacificare trebuie să fie transformată în una civilă, sub mandatul OSCE.

Conform Radio Chişinău, Maia Sandu a mai spus ca este necesară continuarea dialogului pentru reglementarea conflictului, dar s-a declarat împotriva 'întâlnirilor de dragul întâlnirilor'.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia se aşteaptă de la autorităţile de la Chişinău să rămână constructive.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Transnistria,   Maia Sandu