Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia: Soldaţii care refuză să fie trimişi în Siria ar putea fi acuzaţi de înaltă trădare

Rusia: Soldaţii care refuză să fie trimişi în Siria ar putea fi acuzaţi de înaltă trădare

Un articol de: - 22 Sep 2015, 17:15
Rusia: Soldaţii care refuză să fie trimişi în Siria ar putea fi acuzaţi de înaltă trădare Foto: cray24.com Externe

Autoritățile ruse i-au avertizat pe soldații care refuză să fie trimiși în secret în Siria că riscă să fie acuzați de înaltă trădare, potrivit unui avocat care reprezintă un grup de soldaţi ruşi, informează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Avocatul Ivan Pavlov a declarat că ofiţeri ai Serviciului federal rus de Securitate (FSB)  interoghează un grup de soldaţi voluntari din Novorossiisk, pe care acesta îi reprezintă, amenințându-i că riscă să fie puşi sub acuzare, inclusiv pentru înaltă trădare.

Implicarea FSB în acest caz vine la solicitarea procurorilor militari. Aceștia au respins o plângere în care soldații argumentau că o detașare a lor în Siria ar fi o încălcare a drepturilor lor, a precizat Pavlov, adăugând că soldaţii au fost informaţi în ultima clipă că urma să fie mobilizaţi în Siria şi că nu există documente oficiale sau ordine care să arate că aceasta era destinaţia lor.

Soldaţii "trebuie să respecte ordinele, desigur, dar orice ordin trebuie să fie clar şi legal (...). Dacă sunt trimişi undeva fără să ştie destinaţia finală şi în ultima clipă realizează că sunt trimişi într-o zonă de război în afara Rusiei, acest lucru cu siguranţă încalcă contractul şi legislaţia. (...) Dacă nu se mai întorc (...), rudele lor nu pot primi compensaţii sau dovada că aceştia au murit în timpul serviciului militar", a mai explicat avocatul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat în luna mai un decret care secretizează moartea militarilor ruşi în "operaţiuni speciale" pe timp de pace. Măsura a fost luată după apariția unor informații cu privire la înmormântarea în secret a unor militari ruşi, ucişi în confruntările din Ucraina, în condiţiile în care Rusia susţine că nu este implicată în acest conflict.

Citeşte mai multe despre:   soldati,   Rusia,   Siria,   avocat