Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia susține că Polonia este "co-responsabilă" de Al Doilea Război Mondial, iar Varșovia acuză Moscova de "minciuni staliniste"

Rusia susține că Polonia este "co-responsabilă" de Al Doilea Război Mondial, iar Varșovia acuză Moscova de "minciuni staliniste"

Un articol de: - 26 Sep 2015, 18:08
Rusia susține că Polonia este "co-responsabilă" de Al Doilea Război Mondial, iar Varșovia acuză Moscova de "minciuni staliniste" Externe

După ce ambasadorul rus la Varșovia, Serghei Andreev, a declarat că Polonia este co-responsabilă de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul polonez de externe a acuzat Rusia că revine la metodele de manipulare din epoca stalinistă, potrivit AFP.

"Afirmațiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric și amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă și comunistă asupra evenimentelor", a precizat sâmbătă Ministerul polonez de Externe într-un comunicat.

După afirmațiile făcute, Ministerul rus de Externe l-a chemat pe ambasadorul rus la Varșovia pentru a-i cere explicații.

Polonia a blocat crearea unei coaliții împotriva Germaniei naziste. Astfel, Polonia a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie 1939”, au fost declarațiile ambasadorului rus în Polonia, care stau la baza acestui schimb de replici dur între cele două state.

Andreev a mai spus că relațiile dintre Polonia și Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după 1945, și asta pentru că Varșovia a ales să înghețe contactele politice și culturale bilaterale.

"Protestăm ferm împotriva afirmațiilor ambasadorului, care relativizează și justifică acțiunile anti-poloneze ale “eliberatorilor” sovietici care au constat în a aresta, deporta și executa polonezi", a precizat Ministerul polonez de Externe.

Varșovia consideră că opiniile exprimat de ambasadorul Serghei Andreev sunt "dăunătoare relațiilor dintre Polonia și Rusia".

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Polonia,   Varsovia,   Moscova,   Al Doilea Razboi Mondial