Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia va continua să ocupe ilegal o parte din teritoriul Republicii Moldova, anunță oficial omul de încredere al lui Vladimir Putin

Rusia va continua să ocupe ilegal o parte din teritoriul Republicii Moldova, anunță oficial omul de încredere al lui Vladimir Putin

Un articol de: Andrei Vlad - 02 Dec 2020, 18:50
Rusia va continua să ocupe ilegal o parte din teritoriul Republicii Moldova, anunță oficial omul de încredere al lui Vladimir Putin foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi Externe

Victoria Maiei Sandu în Republica Moldova nu le-a picat bine rușilor. Noul președinte de peste Prut a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul micului stat și transformarea „misiunii de pacificare" într-o misiune civilă, internațională. În replică, Serghei Lavrov, ministrul de externe de la Moscova, unul dintre principalii oameni de încredere ai lui Vladimir Putin, a oferit o reacție tăioasă. 

„Este puțin probabil ca acest lucru să ajute la o soluționare și să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile", a declarat Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Timpul

Astfel, Rusia continuă să calce în picioare Constituția Republicii Moldova. Potrivit alineatului 2 din articolul 11, Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său".

 

Cum au ajuns militarii ruși pe teritoriul care a aparținut României

 

Comisia Unificată de Control (CUC) este o structură de comandament militar formată din militari moldoveni, ruși și transnistrieni, care operează în zona de tampon de la granița cu Ucraina. În prezent, Rusia are 400 de militari în zona numită Transnistria, teritoriu aflat sub influența Moscovei de 30 de ani, entitane nerecunoscută la nivel internațional în mod oficial. 

Așa-zisa independență a „Republicii Moldovenești Nistrene" - Transnistria a fost declarată în 1991. Acest lucru s-a petrecut după ce în 1990, Republica Moldova a adoptat declarația de independență și a politicii de liberalizare politică la nivel regional, întreprinse de către Mihail Gorbaciov, președintele URSS, la finalul anilor '80. 

Cetățenii din Transnistria, deci teritoriul de peste râul Nistru, este ocupat în mare parte de rusofoni, cetățeni care vorbesc și scriu cu alfabetul chirilic, ostili cu noua politică de la Chișinău.

A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Republica Moldova,   conflicte