Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Vladimir Putin anunță o ieșire din izolare a Rusiei, în ziua cu numărul maxim de infectări. Decizia, contestată de principalul său opozant

CORONAVIRUS | Vladimir Putin anunță o ieșire din izolare a Rusiei, în ziua cu numărul maxim de infectări. Decizia, contestată de principalul său opozant

Un articol de: Andrei Ștefan - 11 Mai 2020, 22:41
CORONAVIRUS | Vladimir Putin anunță o ieșire din izolare a Rusiei, în ziua cu numărul maxim de infectări. Decizia, contestată de principalul său opozant Externe

În contextul în care Rusia înregistrează zilnic peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus, Vladimir Putin a demarat o ieșire din izolare a țării.

 

Rusia, a patra cea mai afectată țară a lumii de COVID-19

 

Până în prezent, peste 221.000 de cazuri confirmate cu noul coronavirus au fost raportate în Rusia, 11.656 dintre acestea fiind contorizate doar în ultimele 24 de ore. Astfel, țara a devenit a patra cea mai afectată națiune din lume, după Statele Unite, Spania şi Marea Britanie.

Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a dat startul unei ieşiri treptate din starea de urgență, ierarhizată de regiuni. Astfel, de marți, printre altele, se va încheia perioada de 6 săptămâni de şomaj, instaurată la sfârşitul lunii martie.

 

Ieșirea din izolare, anunțată în ziua cu numărul maxim de infectări

 

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, a reacţionat pe Twitter la acest anunț, ironizând decizia președintelui, de a anula măsurile naţionale „în ziua în care s-a atins recordul numărului de bolnavi”.

Ieșirea din izolare va fi însă una progresivă, în funcție de numărul de cazuri raportat în diferite regiuni.

„Ţara noastră este mare, situaţiile epidemiologice diferă, nu putem funcţiona cu acelaşi model peste tot”, a punctat Putin.

Spre exemplu, Moscova (cu 12 milioane de locuitori), principalul focar al epidemiei, va rămâne în izolare cel puţin până la 31 mai. Aici, doar șantierele şi industriile îşi pot relua activitatea începând de marţi, iar autoritățile locale au anunţat încă de săptămâna trecută o prelungire a izolării şi au impus ca obligatorie purtarea măştii de protecţie în mijloacele de transport în comun.

Totodată, interdicţia marilor evenimente publice, dar și ieșirea din casă a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani rămân în vigoare în toată ţara

Mai mult, fiecare regiune va avea posibilitatea să decidă ce restricţii să fie ridicate şi mai ales când.

 

Relansarea economiei în viziunea lui Putin

 

Relansarea economiei este o prioritate pentru guvernul de la Kremlin.

Așadar, președintele rus a ordonat redeschiderea întreprinderilor din ”sectoare de bază”, precum construcţii, industrie, agricultură, telecomunicaţii, energie şi extracţia materiilor prime.

De asemenea, acesta a demarat o serie de noi ajutoare financiare destinate întreprinderilor, prin scutiri fiscale, în speranţa stopării fenomenelor de creștere a şomajului.

 

Rusia, pregătită pentru un alt posibil val de COVID-19

 

„Experienţa altor părţi ale lumii a arătat că suprallicitarea sistemelor de sănătate a fost cauza principală a unei mortalităţi crescute. Noi suntem pregătiţi de-acum”, a declarat Putin, în contextul în care majoritatea experților iau în calcul posibilitatea apariției unui noi val de coronavirus, în sezonul rece.

În acest sens, Putin a subliniat că numărul paturilor de spital adaptate pacienţilor cu COVID-19 a crescut de la 29.000 la 130.000 din martie încoace.

Deși nivelul mortalităţii în Rusia a rămas slab, 2.009 de decese fiind raporate oficial până în prezent, unii consideră că numărul este subestimat, iar Kremlinul nu raportează cifrele adevărate.

Spre exemplu, Anastasia Vasilyeva, liderul Uniunii Medicilor din Rusia, acuză autoritățile ruse că ascund numărul deceselor provocate de noul coronavirus, mascându-se ca fiind provocate de pneumonie.

Ca de obicei, ne confruntăm cu minciunile autorităţilor”, a declarat aceasta, scrie Business Insider.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Vladimir Putin,   Kremlin,   coronavirus,   COVID-19