Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia vrea să finanțeze partidul eurosceptic din Italia condus de Salvini! Sprijinul este mascat sub forma unui contract de trei milioane de combustibil diesel

Rusia vrea să finanțeze partidul eurosceptic din Italia condus de Salvini! Sprijinul este mascat sub forma unui contract de trei milioane de combustibil diesel

Un articol de: B1.ro - 22 Feb 2019, 10:57
Foto:Daily Express Externe

Publicaţia L'Espresso scoate la iveală un acord privind vânzarea a trei milioane de tone de combustibil diesel către o companie italiană, care maschează sprijinul Rusiei pentru formațiunea vicepremierului italian Matteo Salvini în campania alegerilor europarlamentare, potrivit digi24.ro.

Potrivit investigației jurnalistice, negocierile pentru contractul comercial controversat sunt derulate chiar de un apropiat al liderului din Liga, unul dintre partidele coaliției de guvernământ din Italia. 

„Un acord cu şase zerouri pentru finanţarea Ligii înaintea alegerilor europarlmentare. Un sprijin mascat sub forma unei achiziţii de combustibil. Bani ruseşti pentru naţionaliştii vicepremierului Matteo Salvini. Acelaşi care a declarat public că nu este interesat de banii lui Vladimir Putin”, scrie L'Espresso, citat de News.ro.

Vestea vine în contextul în care Salvini a anunțat deja că pregătește o axă a euroscepticilor cu care să atace alegerile europarlamentare. Conform publicaţiei, negocierile pentru finanţarea Ligii s-au desfăşurat în secret în ultimele luni, fiind vorba despre întâlniri, călătorii, mailuri şi un draft de contract, de o parte aflându-se un fidel al lui Salvini, iar de cealaltă, oameni ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Cel puţin trei milioane de tone de combustibil diesel vândute unei companii italiene de o companie rusă. O tranzacţie mulţumită căreia Kremlinul ar putea revigora conturile formaţiunii lui Salvini înaintea alegerilor europene din mai”, scrie publicaţia despre ancheta desfăşurată sub titlul generic „Cartea Neagră a Ligii”, precizând că nu este sigur dacă acordul a fost finalizat, dar că deţine informaţii privind diferite acţiuni desfăşurate la Roma, Milano şi Moscova, având drept unic scop finanţarea formaţiunii lui Salvini.

Personajuul cheie în înțelegerea dintre Liga și Moscova este Gianluca Savoini, fostul purtător de cuvânt al vicepremierului. El este prezentat în presa rusă drept consilier al acestuia şi elogiat pentru activităţile asociaţiei sale Lombardia - Rusia şi pentru poziţiile adoptate de Liga în cazul sancţiunilor impuse de Europa Rusiei.
Publicația a explicat că, deși el nu a avut un rol oficial în Ligă sau în Guvern, Savoini a fost întotdeauna prezent în vizitele oficiale ale lui Salvini la Moscova, scrie publicaţia, spunând că acesta a girat alianţa dintre Ligă şi partidul lui Putin şi a făcut zeci de călătorii în Moscova, în Crimeea şi în Donbas şi este cel care a purtat negocierile privind finanţarea rusă.

Jurnaliştii susţin că totul a început în iulie 2018, cu Savoini şi o clădire din Moscova care adăposteşte sediile celor mai mari companii petroliere, dar şi firmele unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, avocat, ortodox, anit-avort şi anti-gay, conducător al unui imperiu economic.

Citeşte mai multe despre:   rusia,   salvini,   liga
 
 
 
Loading...