Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Unde este înmormântat trupul lui Saddam Hussein? Ipoteză-şoc privind locul unde îşi doarme somnul veşnic dictatorul irakian

Unde este înmormântat trupul lui Saddam Hussein? Ipoteză-şoc privind locul unde îşi doarme somnul veşnic dictatorul irakian

Un articol de: - 18 Apr 2018, 12:58
Externe

Saddam Hussein, omul care a condus Irakul cu un pumn de fier timp de un sfert de secol, a fost spânzurat în dimineaţa zilei de 30 decembrie 2006.
Mausoleul în care a fost înmormântat dictatorul, situat în satul natal al acestuia, Al-Awjah, a fost redus la beton spart şi la sârmă ghimpată încurcată, fără să mai existe urme ale rămăşiţelor lui Saddam, scrie AFP.
Prin urmare, misterul și îndoiala planează astăzi peste locul de odihnă al bărbatului care i-a înspăimântat pe irakieni timp de zeci de ani.

Se află încă trupul lui Saddam în Al-Awjah sau a fost exhumat și, dacă da, unde a fost dus?
Şeicul Manaf Ali Al-Nida, unul din liderii tribului Albu Nasser, căruia îi aparține familia lui Saddam, a prezentat o scrisoare pe care familia dictatorului a semnat-o atunci când a primit trupul, prin care accepta ca Saddam să fie îngropat imediat.

Saddam, la acel moment în vârstă de 69 de ani, a fost înmormântat în mausoleul pe care îl comandase cu ani în urmă.

Paramilitarii coaliției Hashed Al-Shaabi, însărcinați cu securitatea la mormântul lui Saddam, spun că mausoleul a fost distrus în urma unei lovituri aeriene irakiane, după ce gruparea Daesh, așa-numitul Stat Islamic (ISIS), a trimis lunetişti pe acoperiş.

Şeicul Al-Nida nu a asistat la explozia care a distrus mausoleul, dar este convins că mormântul lui Saddam a fost "deschis și aruncat în aer".

Jaafar Al-Gharawi, șeful securității de la mormântul lui Saddam, spune că trupul acestuia este încă acolo.
Unul dintre luptătorii lui, însă, susţine că fiica exilată a lui Saddam, Hala, a venit cu un avion privat și a luat trupul tatălui său în Iordania.

"Imposibil!", a spus un profesor universitar, specializat în epoca regimului lui Saddam, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. "Hala nu s-a întors niciodată în Irak", a precizat profesorul. "(Corpul) ar fi putut fi dus într-un loc secret... nimeni nu știe cine l-a mutat sau unde", a adăugat el.
Dacă ar fi așa, atunci familia lui Saddam ar fi păstrat cu strictețe secretul locaţiei, a argumentat profesorul.

Există însă şi persoane care cred că puternicul dictator este încă în viaţă.
"Saddam nu e mort. Nu el, ci una din dublurile lui a fost spânzurată", spune un rezident din Bagdad, Abu Samer. 

Citeşte mai multe despre:   Saddam Hussein,   Al-Awjah,   Iordania
 
 
 
Loading...