Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Care sunt șansele care Donald Trump să fie demis prin ancheta din Senat? Republicanii continuă să facă zid în jurul președintelui, dar democrații forțează procedurile

Care sunt șansele care Donald Trump să fie demis prin ancheta din Senat? Republicanii continuă să facă zid în jurul președintelui, dar democrații forțează procedurile

Un articol de: Sebastian Pricop - 22 Ian 2020, 16:25
Foto: Hepta.ro Externe

Procedura de destituire a președintelui american Donald Trump a intrat în linie dreaptă în Senatul american odată cu prezentarea articolele votate deja în Camera Reprezentanților. Şeful Curţii Supreme a Statelor Unite, John Roberts, a condus procedura prin care cei 100 de senatori americani au depus jurământul de a administra imparţial „dreptatea” în cadrul procesului împotriva preşedintelui. 

Pentru început, democraţii şi republicanii vor dezbate felul în care va decurge procesul. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell a anunţat că va propune o cronologie a procesului care va fi diferită de cea a procesului lui Bill Clinton.

Procesul se va desfăşura timp de şase zile pe săptămână, de luni până sâmbătă, activitatea obişnuită legislativă având loc în prima parte a zile, iar activitatea procesuală desfăşurându-se începând cu după-amiaza fiecărei zile.

Dacă Senatul nu acceptă chemarea martorilor sau somaţiile pentru documente ale acuzării, procesul ar putea chiar să se încheie la mijlocul săptămânii următoare cu o achitare rapidă a lui Trump. Acest lucru nu va fi ştiut cu siguranţă decât după votul care va avea loc marţi.

Destituirea lui Donald Trump este greu însă de realizat deoarece pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să fie întrunite voturi a două treimi din numărul celor 100 de senatori, iar republicanii au o majoritate de 53 la 47.

De altfel, această majoritate a stat perfect în picioare la votul de marți seară când senatorii au votat cu 53 la 47 pentru a bloca două moțiuni depuse de liderul democrat Chuck Schumer pentru a ceda dovezi și documente de la Casa Albă și Departamentul de Stat legate de legăturile lui Trump cu Ucraina.

Oficial, democrații au cerut Senatului să-l înlăture pe Trump din funcție pentru presiunea exercitată asupra Ucrainei pentru a-l cerceta pe fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, un rival politic, pentru ca apoi să împiedice ancheta în acest sens.

Cu toate acestea, alegerea lui Trump în 2016 a divizat irecuperabil scena politică, președintele american fiind mereu sub tunurile democraților care au făcut tot ce se putea pentru a împiedica orice politică a vrut să adopte fostul magnat, iar Trump a avut grijă să le ofere și destule motive de critică prin discursurile și acțiunile sale.

De altfel, Donald Trump a respins puternic orice acuzație adusă de democrați și a numit totul drept "o vânătoare de vrăjitoare".

Prin acest proces Donald Trump este al treilea președinte american care ajunge în fața Senatului pentru destiturire și primul republican. Andrew Johnson a fost primul în 1868 când  a intrat rapid în conflict cu majoritatea republicană din Congresul american ca urmare a diferenţelor de opinie asupra felului în care trebuia să continue Reconstrucţia, procesul de refacere a Uniunii după Războiul Civil. Acesta a fost achitat în urma votului din Senat.

A fost urmat de Bill Clinton în 1998 acuzat de sperjur, obstrucţionarea justiţiei şi abuz de putere iniţial, ca urmare a scandalului generat de aventura cu stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky. Bill Clinton a fost achitat de Senat în 1999, după ce și mai mulţi senatori republicani au refuzat să voteze pentru demitere. 

Richard Nixon a fost mai aproape să fie destituit, dar acesta și-a dat demisia înainte de a ajunge la un vot în Senat, fiind și singurul președinte american din istorie care a recurs la un asemenea gest.
 

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   Statele Unite
 
Loading...