Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe "Sardinele împotriva lui Salvini": Noua mișcare politică care prinde tot mai multă susținere în Italia printr-un mesaj de nesupere în fața populismului și extremismului (FOTO, VIDEO)

"Sardinele împotriva lui Salvini": Noua mișcare politică care prinde tot mai multă susținere în Italia printr-un mesaj de nesupere în fața populismului și extremismului (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 03 Dec 2019, 11:21
Foto: Twitter Externe

Ascensiunea lui Matteo Salvini și a formațiunii sale "Liga" părea de neoprit în ultimele luni. Întâi a canibalizat consensul ce exista în interiorul coaliției de guvernare pentru ca apoi să ducă o coaliție de partide de dreapta către 50% din voturi. De asemenea, dezbaterea publică s-a îndreptat către poziționările populiste pe teme privind imigrația, securitatea, privilegiile elitelor și multe altele, întărite mai ales de lipsa unei opoziții puternice și organizate în fața retorii lui Salvini.

Un vid care odată apărut s-a dovedit a fi foarte greu de acoperit de cele două partide care formează acum coaliția de guvernare, Mișcarea celor 5 Stele și Partidul Democrat, sau de noile partide de pe spectrul politic precum "Italia Vie" a fostului premier Matteo Renzi.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, o serie de flashmob-uri care au condus la adunări publice au apărut pe toată lungimea Italiei. Acesta par să fi captat sentimentul anti-populist, sau chiar mai bine spus cel atitudinea anti-Salvini. Această mișcare este cunoscută ca "Cele 6000 de Sardine" sau simplu "Sardinele" și a ocupat acum toată atenția presei din Peninsulă.

Apariția "Sardinelor" poate fi pusă pe 14 noiembrie odată cu flash-mob-ul din Piazza Maggiore din Bologna. Adunarea a fost organizată ca un eveniment paralel și de opoziție la mitingul electoral al lui Salvini pentru alegerile regionale. 

 

Numele inițial de "Cele 6000 de Sardine" vine chiar ca o referință la mitingul Ligii lui Salvini unde s-au adunat oamenii într-o sală cu o capacitate de 5.570 de locuri. Obiectivul lui Mattia Santori, unul din cei mai fondatori, a fost să strângă în piață cu cel puțin o persoană mai mult decât la mitingul lui Salvini. Cei adunați trebuiau să stea liniști și cât mai apropiați precum sardinele stau într-o conservă.

Aceștia voiau să transmită forță prin numărul celor prezenți, dar mai ales să arate o alternativă adevărată prin calm față de retorica violentă și aspră a lui Salvini.După demonstrația ce a avut loc în Bologna, multe alte evenimente au fost organizate pentru săptămânile ce au urmat. Pagina oficială de Facebook a mișcării a ajuns să depășească 200.000 de urmăritori.

 

Mișcarea "Sardinelor" a fost una liniară de la apariție, care nu a ținut cont de gen sau grupă de vârstă. Mai mult, organizatorii au fost clari încă de la apariție: niciun steag sau simbol care să aibă legătură cu partide politice nu este permis la o demonstrație pentru a arăta că nu există niciun fel de aliniere. Aceasa ar putea fi un mare avantaj al Sardinelor deoarece le dă șansă să se opună politicilor principale propuse de Salvini fără a cădea într-o dezbatere în termeni politici.

 

Conform manifestului mișcării, un document de 500 de pagini, "într-o mare cu furtuni violente și turbulențe, sardinele pot sta împreună în fața naufragiului instituțiilor și politicilor". Manifestul este unul flexibil și destul de lipsit de specificacități pentru a se putea adresa mai multor persoane și a evita apariția de potențiale fricțiuni între participanții la mitinguri.

Încă nu este clar cum "Sardinelor" vor schimba politica italiană. O mișcare nouă și flexibilă poate cu mare ușurință să urmărească obiective de termen scurt, precum a reușit prin organizarea de mitinguri prin care să își facă cunoscută opoziția. De altfel, un sondaj recent realizat de Index Research pentru televiziunea La7 plasează mișcarea în topul a ceea ce sunt considerați drept adversarii lui Salvini cei mai periculoși. "Sardinele" au cam același procent (43%) ca toti ceilalți adversari la un loc: Partidul Democrat (14,4%), formațiunea lui Renzi (12,2%), Mișcarea celor 5 Stele (10,9%) și prim-ministrul Giuseppe Conte (8,4%).

 

Cu toate acestea, o mișcarea care nu este închegată e greu să ofere substanță pe termen lung și va fi greu să păstreze entuziasmul pentru perioade lungi de timp și să trăiască doar din mesajul actual fără a prezenta o viziune clară și articulată pentru politica italiană. Dar, mișcarea a reușit pentru momentul actual să ofere o alternativă publică și tangibilă în fața ascensiunii lui Salvini.
 

 
Loading...